Върховният административен съд (ВАС) очаквано премахна последното препятствие пред участието

...
Върховният административен съд (ВАС) очаквано премахна последното препятствие пред участието
Коментари Харесай

ВАС пусна Пеевски да участва на евроизборите

Върховният административен съд (ВАС) предстоящо отстрани последното затруднение пред присъединяване на Делян Пеевски на изборите за членове на Европейския парламент. Гражданското съдружие " БОЕЦ " нападна кандидатурата на Пеевски пред Централната изборна комисия (ЦИК) с искане за инспекция дали той физически е обитавал на територията на Европейски Съюз през последните шест месеца. Твърдението на организацията бе, че Пеевски живее в Дубай, което е спънка пред присъединяване му на вота.

ЦИК отхвърли жалбата на " БОЕЦ " с аргумента, че Пеевски има непрекъснат и сегашен адрес в страната. " БОЕЦ " апелира пред съда с аргумента, че от решението на ЦИК не излиза наяве дали инспекция въобще е направена. Организацията показа данни, събрани от уеб страницата " Биволъ ", за всички пътувания на Пеевски с авиокомпаницията " Емирейтс ". От тях ставаше ясно, че през по-голямата част от времето депутатът от Движение за права и свободи е в Дубай.

Отделно " БОЕЦ " подсети пред съда, че Пеевски не върви на работа в Народното събрание.

Сега Върховният административен (ВАС) съд разгласи, че не съществува законово обвързване управляващите да ревизират дали Пеевски физически е обитавал на територията на Европейски Съюз през последните шест месеца. Съдът поддържа позицията на ЦИК, че е задоволително Пеевски да има адресна регистрация в България, което е доказано от формалната инспекция на ГРАО.

" Регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително произвеждане, при което претендентите би трябвало да дават отговор официално на условията на Изборния кодекс, а инспекцията на Главна дирекция " ГРАО " е по отношение на сходството на заявените условия с условията да имат непрекъснат адрес в Република България и да са живели минимум през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейски Съюз ", се споделя в решението на Върховен административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР