Върховният административен съд се обърна към КС за тълкуване на

...
Върховният административен съд се обърна към КС за тълкуване на
Коментари Харесай

ВАС пита КС може ли съдебните инспектори да работят след изтичане на мандата |

Върховният административен съд се обърна към Конституционен съд за пояснение на няколко извънредно значими за действието на правосъдната власт въпроси - има ли от 2 година инспекторат; какво ще се случи, в случай че не бъде определен нов Висш правосъден съвет; какви са последствията от отхвърли на Народното събрание да избере членове на конституционноустановени органи. 

Конституционен съд е сезиран от Пленума на Върховния административен съд (ВАС) с единомислещо гласувано искане за наложително пояснение на главния закон, с което да се постави завършек на разногласията, заяви " ".

Въпросите са сложени поради рецесията с Инспектората към Висш съдебен съвет, само че " сходна догадка би могла да възникне и във връзка с други непрекъснато настоящи органи, чиито изборни членове са с избран мандат ", прецизират от Върховен административен съд с мигане към идния избор на нов правосъден съвет.

Мандатът на основния контрольор Теодора Точкова и на членовете на ИВСС изтече преди 2 година Народното събрание от дълго време трябваше да попълни квотата си, само че защото по Конституция е належащо болшинството от 2/3 от депутатите, протака решението си.

Предстои и попълването на Висш съдебен съвет. 

Върховен административен съд слага два въпроса за пояснение от конституционните съдии:

1. Прекратяват ли се с приключване на мандата им пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет или те не престават да извършват своите функционалности до избирането от Народното събрание на нов основен контрольор, надлежно инспектори?

2. Конституционно възможно ли е прекратяване за неопределен срок на активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите и безучастие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере основния контрольор и инспекторите?

Върховните магистрати считат, че въпросът с ИВСС е довел до разнородни тълкувания и съмнения в актовете на съдилищата. Те напомнят, че историята с ИВСС се повтаря и още първият основен правосъден контрольор Анна Караиванова остана на поста си дълго след приключването на мандата ѝ поради невъзможността на Народното събрание да избере нов началник. Тогава тя подаде оставка, а и самият Върховен административен съд излезе с решение, което в действителност стабилизира актовете на ИВСС от интервала след края на мандата ѝ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР