Върховният административен съд потвърди заповеди на Комисията за защита на

...
Върховният административен съд потвърди заповеди на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Съдът потвърди забрана на нелоялни практики на мобилни оператора

Върховният административен съд удостовери заповеди на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) за възбрана на нелоялни практики на два мобилни оператора. Става дума за практики, свързани със промяна на тарифен проект и с продажба на мобилни устройства.

В първия случай съдът е удостоверил възбрана на нелоялна процедура на " Мобилтел " ЕАД. При инспекция по тъжба на жител е открито, че телекомът не е съобщавал авансово на клиентите си за битие на такса за промяна на тарифния проект по благопожелание на клиента. Така при прекосяване към по-висок тарифен проект, без да е уведомил авансово, търговецът изисква възнаграждение на 19.90 лева.

В контракта се планува опцията клиентът да минава към различен тарифен проект единствено с по-висока или равна месечна абонаментна такса и на никое място не се показва, че потребителят дължи пари за тази смяна, показва комисията. Таксата за услугата е оповестена само на уеб страницата на оператора. Становището на КЗП, доказано и от съда, гласи, че всички основни клаузи на контракта следва да бъдат категорично и изчерпателно уредени преди сключването му.

В другия случай става дума за единствено отчасти предоставена информация от БТК ЕАД за качества на мобилен телефон. Проверка на КЗП откри, че телекомът не е уведомил навреме при продажба клиентите си, че представян като водоустойчив и удароустойчив уред остава незасегнат при потапяне на дълбочина до един метър за не повече от 30 минути и устоя на удар при изпускане от височина до 1.2 метра.

Тази основни характерности на са били посочени върху етикета на телефона, в това време обаче могат да бъдат от голяма важност при решението на потребителя за покупка, показват от КЗП. Комисията акцентира, че с практиката се основават предпоставки след това търговецът да откаже претенция при положение на проблем с мобилното устройство, зародил при условия, които гаранцията не покрива, без потребителят авансово да е бил наясно с изискванията.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР