Върховният административен съд потвърди решението, с което административните магистрати в

...
Върховният административен съд потвърди решението, с което административните магистрати в
Коментари Харесай

Окончателно: ВАС отмени уволнението на бившия шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев

Върховният административен съд удостовери решението, с което административните магистрати в Пазарджик анулираха уволнението на някогашният началник на полицията в Пловдив Йордан Рогачев. То е било обжалвано, само че съгласно Върховен административен съд документът е верен и следва да остане в действие.

Рогачев беше уволнен на 9 август 2021 година, а заповедта за това беше анулирана през идната година. Една от аргументите за наказването му беше, че употребил три служебни автомобила за персонални цели. Според Административния съд в Пазарджик обаче нямало доказателства, че колите са се движели по предписание на шефа или пък че той е пътувал в тях.

Върховните магистрати показват, че при наново разглеждане на делото е признато, че " е наложено дисциплинарно наказване за две нарушавания, като второто от тях е разследване на първото: несъблюдение на заповед на министъра на вътрешните работи и потребление на служебно състояние за персонална полза ". Според тях обаче неспазването на правилника, който не разрешава използването на техника за персонални потребности не попада в хипотезата на " потребление на служебно състояние за персонална полза ". Освен това министърът на вътрешните работи е трябвало да дефинира 2 санкции за двете нарушавания, което не било направено.

Пред съда са разпитвани чиновници на полицията по времето когато Йордан Рогачев е бил шеф. От показанията им станало ясно, че въпреки и трите автомобила да са се движили до места отвън Пловдивска област, а в пътните книжки да е бил записан градски маршрут, това не потвърждава, че са употребени от полицейския началник за персонални потребности. Свидетелите са показали, че документите се оформяли по този начин, с цел да не се знае до каква степен пътува шефът.

Министерството на вътрешните работи би трябвало да заплати на Йордан Рогачев 1200 лева разходи за адвокатско заплащане. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.

От ноември т.г. някогашният шеф на полицията е назначен като помощник-ректор на Медицинския университет в Пловдив. Начело на ОД на МВР-Пловдив беше от 31 юли 2019 година до уволнението си, а преди този момент управлява пазарджишката дирекция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР