Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд

...
Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд
Коментари Харесай

ВАС: Милена Славова не е дискриминирала гей общността

Върховният административен съд анулира като погрешно решение на Административен съд София-град по административно дело 6188 от 2022 година, с което е анулирано решение на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) от 10.06.2022 година по отношение на тъжба, подадена против Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие “. Това оповестиха от пресцентъра на Върховния административен съд.

Повод за жалбата през КЗД става обява на певицата в персоналния й фейсбук профил, където е оповестен текст със следното наличие: „ Сигурна съм, че не поддържам гей парадите! Горко на естествените хора, задушаваме се към този момент от наглостта и парадирането на всякакви извратеняци. И не се оправдавам за думите си “.

Тази обява е обсъждана в изявление с Милена Славова, което е излъчено на 22. 06. 2021 година в ефира Нова телевизия по време на предаването „ Здравей, България “ (7-9.30 часа), в което тя коментира своето мнение, употребявайки и изразите: „ Ние ви гледаме, макар че не желаеме “, „ Виждат ви доста хора, които не желаят да ви виждат. И деца. “, „ Натрапвате се “, „ Вие сте арогантни “, „ Защо би трябвало да се парадира с това? Аз манифестирам ли с това, че одобрявам мъже? Защо би трябвало да се парадира? Това е доста персонално нещо. “ „ Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват “.

Именно обявата и изявленията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие “ като съдържащи обидни избрания и безпочвени обвинявания в аморално държание, ориентирани към ЛГБТ общността въз основа на предпазен симптом „ полова ориентировка “, представляващи „ тормоз “, заради което те са сезирали КЗД с искане да бъде открито нарушаване на възбраната за дискриминация под формата на „ тормоз “. След задълбочено и всестранно разискване на всички относими обстоятелства комисията е приела, че обявата и изявлението съставляват персоналното мнение по отношение на „ София прайд 2021 “, което не е демонстрация на директна дискриминация към ЛГБТИ лица, не съдържат оскърбителни квалификации, поощряване към осъществяване на дискриминация, респективно не реализират състава на тормоз, подбудителство и гонене по смисъла на ЗЗДискр.

КЗД се произнасяя със свое решение, че не е налице дискриминация и поради това двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие “ подават тъжба срещу решението на КЗД пред Административен съд София – град. Първоинстанционният съд е уважалил жалбите и е върнал акта на комисията за ново изговаряне. Милена Славова и Комисията за отбрана от дискриминация от своя страна подават касационни тъжби пред Върховния административен съд срещу решението на Административен съд София-град.

Върховните магистрати одобряват, че цялостното държание на касационната жалбоподателка Милена Славова показва разграничението, което тя прави сред „ участници в гей паради “ и „ лица с хомосексуална ориентировка “. В неодобрението на гей парадите, изразено с ослепителен езиков изказ, не се вижда вложен смисъл за отказване на правото на самоопределяне на част от участниците в гей парадите. Това явно не е за накърняване достолепието на съответно лице заради неговата полова ориентировка, а още повече това отрицание е в положение да сътвори по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда по отношение на лица с хомосексуална ориентировка като обособена група.

Общественото състояние на Милена Славова не допуска владение или блян към придобиване на публична обществена власт, посредством която тя да е в положение да постанова мнението си при контролиране на публични връзки, в това число и по отношение на провеждането на гей паради, за разлика да вземем за пример от кмета на Москва и кмета на Варшава, станали мотив за формиране пред Европейски съд по правата на човека на делата Alekseyev v. Russia и Bączkowski and Others v. Poland.

Публичният й облик на човек с различно на публичното мнение също a priori изключва опцията тя да основава стандарт на публично държание, което стигматизира група лица на учредената на половата им ориентировка, насажда във връзка с тях неприязън, нетърпимост и непоносимост. Ясно изразеното схващане на създателя на изказванията за неналичието на еднородност на ЛГБТ общността и поддържане на устойчиви положителни персонални връзки с обособени нейни представители, също са решаващи за извод, че инцидентното потребление на обособени изречения с отрицателно наличие не доближава „ несъмнено равнище “ и „ предел на грубост “ за определянето им като демонстрация на дискриминация.

Формата и подтекста, в който са направени изявленията, а точно тяхната персонализация към обособени прояви (гей-парад) и обособени участници в тях (точно изложение с външен тип и съответна постъпка) са показателни за това, че те не са ориентирани към главен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в положение да обиден човешкото достолепие на нейните представители. Следователно в тази ситуация кръгът на лицата, които са възприели обявата и изявлението е ирелевантен за тяхното квалифициране като „ тормоз “ по смисъла на § 1, т. 1 от спомагателните разпореждания на Закона за отбрана от дискриминация.

Като е достигнал до противопоставен юридически извод АССГ е постановил незаконосъобразно и голословно правосъдно решение, с което е отменил акт на Комисията за отбрана от дискриминация, съгласуван с използваните материалноправни правила и интернационалните стандарти за отбрана на главните права, в това число и на правото по член 10 от Европейска конвенция за правата на човека (свобода на изразяването на мнение). Мотивите на КЗД по отношение на свободата на словото са напълно съобразени и с решенията на Конституционния съд на Република България, в които се разисква член 39, алинея 2 от Конституцията на Република България, практиката Европейски съд по правата на човека по член 10 по отношение на член 14 от Европейска конвенция за правата на човека и на Върховен административен съд по приложение на Закона за отбрана от дискриминация.

Решението на Върховен административен съд по административно дело 425 от 2023 година не предстои на обжалване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР