Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на политическа

...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на политическа
Коментари Харесай

ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две тъжби на политическа партия „ Движение за права и свободи ” и приключи производството по административни дела срещу решения на ЦИК.

Жалбите са надлежно против:

- отхвърли на ЦИК да прегледа заявление на Политическа партия Движение за права и свободи, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той декларира едностранен отвод от субективното право на Движение за права и свободи да взе участие в съдружното съглашение и в състава на коалиция „ Движение за права и свободи – Ново начало “, прави се категорично заявление за отдръпване на Движение за права и свободи от решението за формиране на обединението, както и се отдръпват пълномощията за посланичество на партията в коалицията;

- решението на ЦИК за регистрация на коалиция „ Движение за права и свободи – Ново начало “ за присъединяване в изборите.

Според магистратите обстоятелствата по делото демонстрират, че е налице уверение от Софийския градски съд от 27.08.2024 година, съгласно което ръководители на Движение за права и свободи са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които съставляват партията дружно и поотделно. От съда се базират на Чл.10, ал.2 от Устава на Движение за права и свободи, който планува, че когато са определени двама ръководители, те извършват пълномощията си, избрани в ал.1, дружно и поотделно и вземат участие в състава и активността на органите на Движение за права и свободи, когато това е планувано в Устава.

Върховните магистрати одобряват, че ръководителите на партия Движение за права и свободи, които могат да я съставляват поотделно, и чиито права са идентични, правят противоположни процесуални дейности, които вършат невероятно установяването на действителната воля на правния индивид, страна в производството. Тези противоположни процесуални дейности препятстват опцията на съда да откри дали волята на Политическа партия Движение за права и свободи като участник в изборния развой е да оспори решението на ЦИК по отношение на изтриване на регистрацията, или да не стори това, показват от Върховен административен съд.„ С процесуалните си дейности представителите на политическата партия в действителност желаят от съда да замести волята на самата партия като непринудено съдружие на жители с изборни права, учредена съгласно Закона за политическите партии ”, изясняват от съда.

В производството по регистрация за присъединяване в изборите, съдът не следва да позволява зародили сред двамата представляващи Политическа партия Движение за права и свободи разногласия, които разполагат с идентични и равни права. Решенията са окончателни, заключват от Върховен административен съд.
 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР