Върховният административен съд осъди държавата за трагедията в Горни Лом

...
Върховният административен съд осъди държавата за трагедията в Горни Лом
Коментари Харесай

Присъда за взрива в Горни Лом: Държавата да заплати близо 450 хил. лева обезщетение

Върховният административен съд осъди страната за нещастието в Горни Лом отпреди близо 10 години.

Министерството на околната среда и Министерският съвет би трябвало да заплатят общо 450 хиляди лева обезщетение на тримата наследници на една от починалите при гърмежа в цех за утилизиране на муниции " Миджур ".

С лихвите сумата доближава близо 900 хиляди лева

Трагедията от октомври 2014 година е невиждана в европейската история. Тогава в завода за муниции край видинското село Горни Лом, при детонация починаха 15 души.

" Взрив, който остави една промяна служащи мъртви в степен, в която те не са били разпознаваеми и почерни живота на 70 близки, които бяха конституирани по наказателното дело " съобщи Александър Кашъмов, юрист на фамилията.

В заведеното наказателно дело обаче се оказва, че няма отговорни. След това в делата за трудово акцидент се приема виновността на комерсиално сдружение Видекс, само че то няма активи и не може да заплати обезщетение на околните.

Така околните на Милка Ангелова завеждат ново дело през 2023 година То е по тъжба на тримата наследници на починалата 51-годишна жена - щерка ѝ, брачният партньор и майка ѝ, която в това време е умряла. Върховният административен съд реши, че страната е разрешила нерегламентирано да се разглобяват противопехотни мини.

" Това е голяма степен на риск, която безусловно е било неразрешено да бъде позволявана, а българската страна е издавала позволение след позволение ", добави Александър Кашъмов.

Близките на Милка следва да получат близо 900 000 лева от страната.

" Те съгласно мен са изцяло разтърсени и потресени, те самите не имаха вяра в този излаз, само че се оказаха упорити да преследват нещата до дъно, тъй като в случай че хората не се борят до дъно, няма по какъв начин да завоюват тази тежки борба. Тези борби са борби за тези които са потърпевши, само че те са борби и за цялото общетсво ", сподели още Александър Кашъмов.

Близките на останалите 14 починали обаче към момента не са получили отмъщение. Повечето даже не са завели каузи, а дребното заведени са завършили без отговорен. Надеждата е в делото през февруари на Павел и Иван - двете момчета останали кръгли сираци след нещастието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР