Върховният административен съд обезсили разпореждане № 11302/19.12.2023 г., постановено по

...
Върховният административен съд обезсили разпореждане № 11302/19.12.2023 г., постановено по
Коментари Харесай

ВАС отмени решението на АССГ за спиране демонтажа на МОЧА

Върховният административен съд обезсили предписание № 11302/19.12.2023 година, постановено по адм. дело № 11891/2023 година на Административен съд София-град, с което е подредено да бъдат абсолютно прекъснати дейностите, осъществявани от длъжностни лица от Областна администрация на Област-София-град по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на " Паметника на Съветската войска ".
 
Административно дело № 2126 от 2024 година е формирано по частна тъжба от Областна администрация на Област София. Ответниците са Сдружение " Изправи се.БГ. ", представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински консултант в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на жители на Република България.
 
 Демонтирани бронзови фигури от МОЧА Демонтирани бронзови фигури от МОЧА Източник: Zonanews
Върховните магистрати оставят без разглеждане настояването, подадено от Сдружение " Изправи се.БГ " и посочените физически лица, с което се оспорват дейности на длъжностни лица от Областна управа-София по разглобяване и нарязване и на бронзовите фигури на " Паметника на Съветската войска ". Касационният състав на Върховен административен съд приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е неприемливо, защото Сдружение " Изправи се.БГ " и физическите лица нямат юридически интерес от обжалването.
 
 Върховен административен съд (ВАС) Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews
За да е налице юридически интерес е належащо този интерес да е директен, персонален и непосреден. Прекият интерес допуска със самата анулация на оспорения акт, в тази ситуация с прекратяването на дейностите да се предотврати настъпването на вреда в правната сфера на засегнатия. Интересът би трябвало да е персонален, което предпоставя, че физическите и юридически лица имат право на тъжба единствено в отбрана на свои субективни права, свободи и законни ползи. Правният интерес би трябвало да е непосреден, т.е. съответния акт или деяние да визира правната сфера на подалия настояването, като лишава, променя или лимитира права или незаконно основава отговорности за искателя или основава права на трето лице, които го повреждат.
 
В случая, дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на " Паметника на Съветската войска " не засягат директно и директно правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват директно и директно техни субективни права и ползи, заради което настояването им е следвало да бъде оставено без разглеждане заради липса на юридически интерес.
 
По делото е налице още една причина за оставяне на настояването за преустановяване дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на " Паметника на Съветската войска " без разглеждане заради липса на юридически интерес.
 
 Демонтажът на МОЧА продължава Демонтажът на МОЧА продължава Източник: Zonanews
Административният съд не е съобразил в хода на определяне на предпоставките за преустановяване на неоснователните дейности и при постановяване на обжалваното предписание от 19.12.2023 година, че видно от приложените към Молба на искателите от 18.12.2023 година доказателства, преди постановяването на обжалваното предписание на АССГ е налице предписан административен акт – Разпореждане вх.№08-00-219 от 14.12.2023г. за използване на насилствена административна мярка от Закона за културното завещание (ЗКН) по чл.192 ал.1 т.2 б " а " и " б " на основния контрольор на " Главна дирекция инспекторат по запазване на културното завещание ". С него е подредено на Областна администрация – Област София, неотложно прекъсване на дейностите по демонтажа на " Паметника на Съветската войска ", предоставени от Областна администрация - Област София до изясняване на законосъобразните условия по отношение на условията по ЗКН.
 
 Демонтираната глава на руския окупатор от МОЧА Демонтираната глава на руския окупатор от МОЧА Източник: Zonanews
Със същото предписание е разпоредено на Областна администрация-Област София неотложно да разпореди на изпълнителя на демонтажните работи да спре всички действия, осъществявани на обекта. Съгласно наредбата на чл.192 ал.3 от ЗКН насилствените административни ограничения подлежат на авансово осъществяване, затова преди постановяване на обжалваното предписание с наложената по силата на Разпореждане №08-00-21 от 14.12.2023 година ПАМ е реализиран целеният от искателите краен резултат, а точно прекъсване на всички действия по ремонт на " Паметника на Съветската войска ", предвид на което не е налице юридически интерес от страна на молителите и настояването им е следвало да бъде оставено без разглеждане.
 
 Протест пред МОЧА Протест пред МОЧА
Предвид изложеното, като е приел за възможно искане на лица без директен и непосреден юридически интерес и е разгледал разногласието по реда на член 250 Административнопроцесуален кодекс всъщност съдът е постановил неприемливо предписание, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, подаденото от Сдружение " Изправи се.БГ. ", представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров - в качеството му на общински консултант в Столичния Общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на жители на Република България искане следва да се остави без разглеждане като неприемливо, а производството по адм. дело № 11891/2023 година по разказа на Административен съд София-град да бъде прекъснато, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР