Върховният административен съд на Германия реши в петък, че общинските

...
Върховният административен съд на Германия реши в петък, че общинските
Коментари Харесай

Градовете в Германия могат веднага да забранят дизеловите коли, реши Административният съд

Върховният административен съд на Германия реши в петък, че общинските управляващи в страната имат право неотложно да забранят влизането на дизелови коли в техните градове за да бъдат изпълнени условията на Европейския съюз за замърсяване на въздуха.

В решението, заемащо 30 страници, категорично се споделя, че не трябва да има временен интервал. " Подобни рестрикции не са нещо по-различно от други забрани за прекосяване и прекъсване според закона за придвижване по пътищата, с който водачите са длъжни да се преценяват. "

Процесът стартира през февруари, когато - макар усиленото лобиране от производителите на коли - бе разрешено на природозащитни организации да съдят градските управляващи, които не съумяват да понижат замърсяването до избраните равнища.

Решението на съда с централа в Лайпциг, може да има съществени последствия з абъдещето на автомобилната промишленост. Автокорпорациите вложиха милиарди в разпаботването на дизелови мотори, изхвърлящи по-малко въглероден диоксид и парникови газове. Сега съдът споделя, че общините могат да спрат всички, с изключение на тези с най-новия стандар Евро-6, въведен през 2014г.

За градските зони, обхващащи мрежа пътища, Административният съд предлага последователно въвеждане на възбраните, като се стартира от по-старите коли със стандерт Евро-4 (той бе сменен от Евро-5 през 2009г.). През февруари съдът в Лайпциг постанови колите с Евро-5 да не бъдат блокирани преди 1 септември 2019г., като е редно да се създадат изключения за снабдители на търговски обекти и някои поданици.

 Градовете в Германия могат незабавно да забранят дизеловите коли, реши Административният съд
© Reuters

Според Ремо Клингер, юрист на съдружие, което съди 28 градове, в това число Мюнхен и Франкфурт, " считаме, че след днешното решение в доста от случаите бързо ще се стигне до чувания в правосъдната зала и привършване на делата ".

В сряда Хамбург - втгорият по население град на Германия, стартира да инсталира пътни знаци, с които се не разрешават по-старите дизелови коли с Евро-5, които са много по-малко от тези с Евро-6. Очакванията на управляващите са мярката да влезе в действие в края на май и това е да е първият огромен град, въвел ограничаването.

В Хамбург изчакваха днешното решение, само че еколозите не престават да недоволстват. Според тях възбраните ще работят в избрани улици, където има инсталирани сензори (станциите в града са единствено 4) за премерване на замърсяването. Това, съгласно тях, единствено ще принуди водачите да се пренасочът към други улици и да заобикалят, като по този начин прекарват по-продължително време в придвижване.

За известно време няма да бъдат налагани санкции на нарушителите, като задачата е водачите да свикнат с новия режим.

Със възбраните би трябвало да свикнат и производителите на коли, които съгласно министерството на превоза не могат да бъдат принуждавани да преоборудват колите. За сходна насила е нужно първо да се потвърди, че прекомерните равнища на замърсяване са резултат на умишлена машинация.

Експертна група към министерството предлага прилаганото и в този момент преинсталиране на стратегии в колите, а не наложителна счита на цялата система за отработени газове, както упорстват природозащитници. Вторият вид коства най-малко 5000 евро на кола с Евро-5, а екологичната изгода ще се усети след 3-4 години. Разходите за други разновидности, препоръчвани като по-подходящи, са в границите на 2500 евро.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР