Върховният административен съд е оставил без разглеждане жалбата срещу покупката

...
Върховният административен съд е оставил без разглеждане жалбата срещу покупката
Коментари Харесай

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу покупката на ПИБ

Върховният административен съд е оставил без разглеждане жалбата против покупката от страна на страната да близо 18% от капитала на ПИБ за 140 млн. лева посредством " Българската банка за развиване ". Влизането на ББР като акционер в ПИБ отвори пътя на България към участие в ERM II и Банковия съюз.

Искането за изговаряне по договорката бе направено от съпредседателя на " Зелено придвижване " Владислав Панев и някогашния зам.-директор на Агенцията за държавна финансова ревизия Албена Белянова.

" Върховните съдии от тричленния състав одобряват, че разногласието за правомерност на решенията не е подвластен на административния съд, защото решенията на Министерски съвет нямат темперамент на административен акт по смисъла на член 21 Административнопроцесуален кодекс, нито по смисъла на член 65 Административнопроцесуален кодекс или на нормативен акт по смисъла на член 75 Административнопроцесуален кодекс ", се споделя в решението на Върховен административен съд.

Магистратите прецизират, че решенията за присъединяване на ББР в нарастването на капитала на ПИБ са взети при практикуване на правата на принципала в комерсиалното сдружение - Министерството на стопанската система.

" Съгласно член 4, ал.6 от Устава на " Българската банка за развиване " АД банката може да взе участие в сдружения при съблюдаване на условията на българското законодателство. В тази тенденция решението за присъединяване на една банка в увеличението на капитала на друга, като създаващо комерсиално правно отношение, е отвън регулируемата подведомственост на административните съдилища. Върховните съдии одобряват също, че решенията на Министерски съвет по т.1 и т.3 са с вътрешен темперамент без външно проявяване към правата и ползите на жалбоподателите. Решението по т.2 пък се явява стадий от процедура по присъединяване на едно сдружение в процедура по изкупуване на акции за увеличение на капитала на друго ", показват магистратите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР