Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Апелативен съд -

...
Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Апелативен съд -
Коментари Харесай

ВКС отмени присъдата на Ахмед Муса за проповядване на религиозна омраза

Върховния касационен съд (ВКС) анулира решението на Апелативен съд - Пловдив и доказаната с него присъда от на Окръжен съд - Пазарджик по делото за проповядване на религиозна ненавист против Ахмед Муса и неговите сподвижници. Така делото против ромския водач, който бе упрекнат, че популяризира концепциите на " Ислямска страна ", отива за ново разглеждане от различен състав на първоинстанционния съд. Това оповестиха от Върховния касационен съд (ВКС).

До тази обстановка се стигна, откакто 12 от общо 14 наказани по този развой, подадоха касационни тъжби против решението, с което бе доказана първоинстанционната присъда. По тази присъда Ахмед Муса и сподвижниците му бяха приети за отговорни и наказани за проповядване на ненавист на религиозна основа и за пропагандиране за война. Небезизвестният Муса получи най-тежкото наказване - 7 години и 6 месеца отнемане от независимост, като към него бяха прибавени още 3 години затвор от негова предходна условна присъда по сходни обвинявания. Наказанието му бе допълнено и 9500 лв. санкция.

Тричленният състав на Върховен касационен съд обаче одобри жалбите на Муса и останалите наказани за възможни и основателни във връзка с част от изложените доводи. В претекстовете си висшите съдии пишат, че въззивният съд е афиширал, че независимо открива фактическа конюнктура, която в действителност не е обективирана, защото при изложение на фактологията съдът е цитирал и преразказвал показания на очевидци по делото, осъществените процесуално-следствени дейности и изводи на експертизи, без въз основа на тях да изведе изложение на възприета от него фактическа конюнктура. Това води до липса на обосноваване и в постановения вторичен акт.

Прилежното изброяване на информацията посредством нейния преразказ, не може да замести фактологията, обвързвана с действията на подсъдимите и уточнение на дейностите, поради които те са приети за отговорни. Подобна изясненост не е налице и в претекстовете към постановения първокачествен акт. Според правосъдния състав на Върховен касационен съд са основателни упреците на отбраната към прокурора и съда за неизясненост, както за времевите параметри на проповядване на ненавист на религиозна основа, по този начин и за метода на проповядването ѝ. Декларативни изрази, че подсъдимите посредством проповеди са създавали верска непоносимост към непрактикуващите салафизма, без да се сочат съответните изрази или наличието на тези проповеди, не могат да бъдат безапелационни доказателства.

Върховните съдии са безапелационни, че на процедура актът на окръжния съд страда от липса на претекстове. Констатирани са и нарушавания на процесуалните правила, по тази причина в съответния случай делото следва да бъде върнато за ново разглеждане на Окръжен съд - Пазарджик.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР