Върховната рада (парламентът на Украйна - б. р.), одобри промени

...
Върховната рада (парламентът на Украйна - б. р.), одобри промени
Коментари Харесай

Украинският парламент разшири културната автономия на националните малцинства

Върховната рада (парламентът на Украйна - б. р.), утвърди промени в закона за националните малцинства, които го хармонизират с правните правила на Европейски Съюз, заяви „ Киев Индипендънт “.

Първоначалният закон, признат през декември 2022 година, дефинира дефиницията за етническите малцинства в Украйна, открива техните права и отговорности и планува основаването на консултативни органи с представители на малцинствата.

Венецианската комисия, консултативният орган на Съвета на Европа, който подкрепя Украйна при осъществяването на стъпките, нужни за интеграция в Европейски Съюз, приветства закона, само че предложи спомагателни промени, с цел да се реализира цялостно сходство с интернационалните стандарти.

Тези оферти бяха свързани основно с потреблението на езиците на националните малцинства, да вземем за пример да се разреши на етническите малцинства да организират събития на майчиния си език в границите на своите общности, без да е нужен превод на украински.

С новоприетите от Радата промени се актуализира определението за национални малцинства, като се показва, че " национално малцинство на Украйна е група жители на Украйна, които не са етнически украинци, живеят в интернационално приетите граници на Украйна, обединени са от общи етнически, културни, исторически, езикови и/или религиозни характерности, дефинират се като такива и показват предпочитание да запазят и развият своята езикова, културна и религиозна еднаквост ".

Законът към този момент разрешава и провеждането на публични и културни събития и публикуването на реклами напълно на езика на малцинствата в границите на съответната общественост.

Претенции във връзка с националните малцинства имаше от Румъния и главно от Унгария.В Украйна живеят обилни общности от етнически румънци и унгарци, по-специално в югозападните ѝ територии.

В дипломатически спор, който не престава от години, Будапеща подлага на критика решението на Киев да ограничи учебното обучение на езиците на етническите малцинства. Унгарските публични лица нарекоха този ход дискриминационен и даже заплашиха да блокират устрема на Украйна към участие в Европейски Съюз.

Мярката, въведена през 2017 година, провокира рецензии и от страна на румънския президент Клаус Йоханис, който съобщи, че тя " фрапантно лимитира " достъпа на малцинствата до обучение на родния им език.

Украйна отговори, че не има намерение да потиска етническите групи, живеещи на нейна територия, а единствено да подсигурява, че всеки украински жител задоволително добре владее формалния език на Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg