Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Върховния административен съд (ВАС)

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Върховния административен съд (ВАС)
Коментари Харесай

Прокуратурата оспори начина на издаване на лични документи

Върховната административна прокуратура (ВАП) стачкува пред Върховния административен съд (ВАС) шест разпореждания от Правилника за издаване на българските персонални документи.

Въпросните текстове са свързани с реда и метода на подаване на заявки за издаване на документи за идентичност посредством прокурист. 

Според прокуратурата има несъгласие сред оспорените разпореждания със Закона за българските персонални документи, Административнопроцесуалния кодекс (АПК), Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК) и други закони, които се отнасят до представителството на лицата пред административните органи.

Според прокуратурата с текстовете се лимитира кръгът от лица, които могат да подават заявление. С тях се усилва административната тежест: 

Протестираните текстове от правилника вкарват неприемливо ограничаване за лицата, които подават заявление за издаване на български персонални документи посредством прокурист, тъй като в прорез с разпоредбите на визираните кодекси и закони, пълномощното, което се показва, би трябвало да е категорично и нотариално заверено.

Според прокуратурата такова условие за нотариално заверено пълномощие при подаване на заявление не е планувано в закона. Това не се позволява и от нормите на Административнопроцесуален кодекс и Граждански процесуален кодекс.

С настояването си за анулация на тези шест разпореждания от правилника,ВАП смята,че съгласно отговорностите на прокуратурата и пълномощията и по член 127 т. 5 от Конституцията и член 16 ал.1 т. 1 от Административнопроцесуален кодекс за съблюдаване на законността,ще способства за понижаване на административната тежест върху жителите, се показва в известие от пресцентъра на прокуратурата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР