Върховната административна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации,

...
Върховната административна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации,
Коментари Харесай

ВАП изиска информация от държавните органи за предприетите мерки по контрол на инфлацията

Върховната административна прокуратура се самосезира по отношение на медийни изявления, в които се оповестява за подхванати или предлагани от държавни органи ограничения за ограничение на инфлацията и растежа на цените на главните потребителски артикули, продавани у нас. Това оповестяват от пресцентъра на прокуратурата.
Още по темата
От институцията са поискали информация от Съвета за съгласуваност и продан на информация сред органите, осъществяващи надзор на пазара на артикули, Държавната комисия по стоковите тържища и борсите и Комисията за отбрана на потребителите.

Информацията би трябвало да съдържа данни за определяне на незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на подобаващ административен орган при реализиране на законовите му пълномощия по отношение на контролната активност и ефикасното използване на нормативните актове, свързани с контрола на пазара на артикули, регулации при установяване на осъществяваните услуги и техните цени на стоковата борса, както и противопоставяне против нелоялни търговски практики, водещи до завишаване на цените на артикули и услуги.

В взаимозависимост от получените сведения, прокуратурата ще реши има ли нужда от условие на спомагателна информация и от други държавни органи.

В случай че бъдат открити незаконосъобразни актове, прокуратурата ще прави преценка за протестирането им пред подобаващ съд. При данни за противоправни дейности или бездействия на съответните органи, от прокуратурата ще подхващат ограничения по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) за преустановяването им, а при констатиране на данни за осъществено закононарушение, данните могат да са причина за формиране на следствие.

От 15 февруари до момента инспекторите от Регионалната дирекция на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) във Варна са съставили 53 акта на търговци за нелоялни практики, напомня Българска телеграфна агенция.

Ще се трансформират цените, страната ще употребява всички свои принадлежности, увери през вчерашния ден служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР