Върховната административна прокуратура съобщи, че е образувана преписка заради дискриминация

...
Върховната административна прокуратура съобщи, че е образувана преписка заради дискриминация
Коментари Харесай

Прокуратурата образува преписка заради дискриминацията при приема в 1 клас

Върховната административна прокуратура заяви, че е формирана кореспонденция поради дискриминация при приема на възпитаници в 1 клас в най-малко 143 учебни заведения на територията на страната.
От прокуратурата са безапелационни, че има дискриминация по генезис против деца, чиито родители не заемат длъжности в избрани сфери като образованието и държавната администрация.


От ВАП са проучили случайно спомагателни критерии за класиране на възпитаници в 1 клас в някои учебни заведения в гр. София и откри, че от педагогическите препоръки са въведени преимущества от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявката са на непрекъснат трудов контракт в МОН, Следствен отдел към окръжна прокуратура или държавната администрация ; дете, на което един от родителите е държавен или общински чиновник в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в областта на образованието и т. н.

По този метод произходът на останалите деца отхвърля правото им да вземат участие в класирането за банкет в 1 клас наедно с деца с такива родители , оповестяват от прокуратурата.

Въпросните привилегии са основавани на т.9 от Система за банкет на възпитаници в 1 клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община /Системата/, която е протестирана по самодейност на ВАП. По-късно с решение Административен съд - София град нормата на т.9 от Системата на Столична община е анулирана.

Естеството на спомагателните критерии, преценени в сходство с чл.14 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, с чл.6, ал.2 от Конституцията, с чл.4, чл.7 и други от Закона за отбрана от дискриминация, с решение на Конституционния съд № 14/10.09.1992 година по конст. дело № 14/1992 година, наложи инспекция и преценка за съществуване на дискриминационни практики.

Ето за какво през м. май, 2017 година ВАП ангажира Комисията за отбрана от дискриминация /КЗД/, която е профилираният държавен орган за обезпечаване на тъждество в третирането и има контролно-санкционните права при нарушение на възбраните за дискриминация.

След приемане на първична информация от КЗД за формиране на кореспонденция за инспекция на съблюдаване на законовите условия при използване на критерии за банкет на възпитаници в 1 клас, във връзка със Системата за банкет на възпитаници в 1 клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община ВАП посочи компетентността на административния орган самичък служебно да ревизира и откри съществуването на дискриминационно отношение в цялата страна, а освен в гр. София.
В резултат на ограниченията по реда на надзора за правда на ВАП към сегашния миг е получено съобщение, че е формирана кореспонденция № 111/2017 година с предмет дискриминационна активност при банкет на възпитаници в 1 клас в най-малко 143 учебни заведения на територията на страната, която ще се прегледа на обществено съвещание на 15.11.2017 година от 10.30 ч. в заседателната зала на КЗД в гр. София, бул. „ Драган Цанков “ № 35.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР