Върховната административна прокуратура протестира решение на Административен съд София, с

...
Върховната административна прокуратура протестира решение на Административен съд София, с
Коментари Харесай

ВАС настоява съдът да отмени решението на КЕВР за по-скъпия газ

Върховната административна прокуратура стачкува решение на Административен съд София, с което е оставен без почитание митинга срещу решението на КЕВР за повишение на цената на природния газ по заявката на " Булгаргаз " ЕАД.

Считано от 1 април 2017 година цената на природния газ се увеличи с 29,6%.

Според ВАП съдът не е отчел неспазването на наредба за контролиране на цените на природния газ. По този метод са накърнени правата на участници в административното произвеждане, които като се изключи " Булгаргаз " ЕАД, показват противоречие с покачването на цените, описвано като " шоково " и " гибелно ".

Единствено " Булгаргаз " ЕАД не възразява против покачването на цената на природния газ. ВАП си изяснява това с обстоятелството, че в случай че до април 2017 година хората са плащали по 280.21 лева за 1 000 куб. метра, то след нарастването цената е скочила на 360-370 лева за 1 000 куб. м.

От ВАП е установено и, че в производството пред Апелативен съд София град не е потвърдено от КЕВР, че е спазен правилото по чл.31, т.1 Закона за енергетиката - на прозрачността за установяване на цените и е подчертано недвусмислено, че решението на административния орган не съдържа всички съответни цифрови величини и метода, посредством който са избрани ценовите компененти.

Затова ВАП стачкува пред Върховен административен съд решението на съда като погрешно заради нарушаване на материалния закон, основни нарушавания на съдопроизводствените правила и недоказаност. Искането е за анулация на постановеното правосъдно решение и вместо това постановяване на анулация на решението. на КЕВР за повишаването на газта.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР