Върховната административна прокуратура прави проверка по сигнал, касаещ т.нар. златни

...
Върховната административна прокуратура прави проверка по сигнал, касаещ т.нар. златни
Коментари Харесай

След ДПС: прокуратурата реши да търси нередности при златните паспорти

Върховната административна прокуратура прави инспекция по сигнал, касаещ така наречен " златни паспорти ". От държавното обвиняване оповестиха, че сигналът е подаден от народен представител от Движение за права и свободи.

В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани по отношение на лица от Китай и Русия.

Любопитно е, че на 12 януари правосъдната министърка Надежда Йорданова внесе в Министерски съвет предложение за премахването им, само че тогава не се е чуло да има следствие.

Сега прокуратурата е упълномощила спомагателни дейности на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за вложения и дирекция " Миграция ". Четирите институции би трябвало да ревизират всеки един от случаите, разказани в сигнала, оповестява " Дарик нюз ".

Ако бъдат открити нарушавания, от прокуратурата оповестяват, че ще осведомят за проблема президента, който има право да анулира натурализацията на българско поданство. При открити закононарушения ще бъде известена и съответната способена прокуратура.

Възможността за поданство против вложения бе въведена през 2013 година от кабинета „ Борисов 1 “. После през 2021 година Движение за права и свободи и ГЕРБ резервираха това състояние, като хората на Борисов помогнаха да бъдат утвърдени в Народното събрание измененията в Закона за българското поданство, импортирани от Йордан Цонев. Така бе уредено чужденци да вземат българско поданство, в случай че вложат 1 милион лв. в капитала на локална компания, която работи по предпочитан план, а самите те са получили позволение за непрекъснато престояване преди минимум година.

Не е загадка, че това се е трансформирало в алъшвериш и паспорти се издават на, меко казано, противоречиви лица, които постоянно въобще не разполагат с такива пари - те се подават единствено краткотрайно.

Идеята за премахването на мъглявите разпореждания е още на някогашния длъжностен министър Янаки Стоилов, който внесе законопроект, само че той не можа да бъде прегледан, тъй като изтече мандатът на кабинета му.

Любопитно е, че в така наречен антикорупционни ограничения, които предлага шумно Движение за права и свободи в последно време (и които анонсира дори от Брюксел) една от първите е точно премахването на златните паспорти, тъй като били люпилня за корупция.
От еврочленките златни паспорти издаваме единствено ние, Малта и Кипър. България постоянно е обект на рецензии от западните сътрудници поради това.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР