Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет
Коментари Харесай

ВАП сезира Главния инспекторат на Министерски съвет за проверка във връзка с нарушение на длъжностно лице от Министерство на правосъдието

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет за инспекция, обвързвана с вероятно осъществено нарушаване от длъжностно лице от Министерство на правораздаването, по отношение на направен митинг.

На съображение чл.126, пр.2, чл.146, т.4, чл.147, ал.2, вр. чл.16, ал.1, т.1 и т.3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е направен митинг срещу заповед на министъра на правораздаването, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната активност.

Според чл.152, ал.1 и ал.2 жалбата или митингът се подава посредством органа, издал оспорвания акт, който е задължен в тридневен период от приключването на периодите за оборване от останалите лица да изпрати жалбата или митинга дружно със заверено копие от цялата кореспонденция по издаването на акта на съда, като уведомява подателя за това.
От ВАП са спазени тези процесуални правила. В прокуратурата са получени данни, от които е видно, че въпросните материали са изпратени от Министерство на правораздаването до съда след повече от три дни от постъпване на митинга в министерството.

В чл.303 т.2 от Административнопроцесуален кодекс е регламентиран състав на административно нарушаване и се ангажира административнонаказателната отговорност на длъжностно лице, което без уважителни аргументи не препрати навреме тъжба или митинг против административен акт на по-горестоящия административен орган или на съда.

Въз основа на това и съгласно чл.145, ал.1, т.5 от Закона за правосъдната власт ВАП сезира ръководителя на Главния инспекторат на Министерски съвет в сходство с разпоредбите на чл.307 от Административнопроцесуален кодекс, с които е регламентиран редът за налагане на санкции за нарушавания по чл.303 от кодекса.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР