Върховете вече не могат. А и низините май не искат.Във

...
Върховете вече не могат. А и низините май не искат.Във
Коментари Харесай

Великобритания и Съединените щати са обхванати от вълна от социално възмущение

Върховете към този момент не могат. А и низините май не желаят.

Във Англия се надигна вълна от стачки, които заплашват да сковават стопанската система. Работниците на железницата и метрото бяха първите, които стачкуваха, като започнаха най-голямата стачка за последните 30 години. По данните на английския железопътен, морски и транспортен профсъюз RMT, 40 000 души вземат участие в стачката. Служителите на компанията Network Rail, обслужваща множеството от железниците в страната, всички централни гари в Лондон, както и лондонското метро, са в стачка.

Причината за радикалната акция беше желанието на ръководещото сдружение да замрази нарастването на заплатите на чиновниците и да редуцира 1800 души, да усили работния ден от 35 на 40 часа, да понижи инспекциите за сигурност и да затвори билетните каси.

Стачката на железниците " сковава Обединеното кралство ", написа Daily Mail. Само в Лондон над 90% от чиновниците в офисите са били принудени да работят от у дома, тъй като не могат да стигнат до работа.

Железопътните служащи излязоха на пикети в цялата страна: Бристол, Нотингам, Манчестър, Лийдс. Към тях в Шефилд се причисли именитият Артър Скаргил, някогашен началник на Националния съюз на служащите в мините, който провежда серия от стачки в средата на 80-те години, с цел да предотврати затварянето на въглищните мини.

Шефът на RMT Мик Линч, разказан от Daily Mail като " разгорещен социалист ", заплаши да продължи стачката, до момента в който управлението на Network Rail не одобри изискванията на профсъюза.

Примерът с RMT стана инфекциозен. Към железопътните служащи се причисли и профсъюзът GMB, който сплотява личния състав за регистрация и наземно обслужване на летище Хийтроу.

Синдикатът ASLEF ( Асоциирано сдружение на локомотивните инженери и пожарникари ), който сплотява машинистите, стартира стачка. Националният профсъюз на учителите предизвести, че „ учебните заведения могат да бъдат идващите на линия за стачка, в случай че държавното управление не вдигне заплатите на учителите “. Синдикатите, представляващи лекари, медицински сестри, държавни чиновници и пощенски чиновници, също заплашват със стачки поради ниските заплати. Асоциацията на транспортните служащи ( TSSA ) и Съюзът на служащите в връзките (CWU), който съставлява пощенските служащи, имат намерение да стартират стачки с искане за по-високи заплати.

Правителството не дава отговор на настояванията на стачкуващите. Уайтхол взе назаем £14 милиарда през май, с цел да поддържа работата на държавните служби. Националният дълг доближи рекордно равнище, обслужването му коства на бюджета повече от всички разноски за армията. Правителството трескаво изготвя законодателство, което да разреши на работодателите да наемат „ страйкбрейкъри “ /стачкоизменници/ по време на стачките, което заплашва Обединеното кралство с протест на наемните служащи.

Гроздовете на гнева зреят и от другата страна на Атлантика. В Съединените щати профсъюзът на железниците BLET ( Brotherhood of Locomotive Engineers and Trainmen, т.е. Братство на локомотивните инженери и влаковия персонал) разгласи, че ще организира протестен избор с присъединяване на десетки хиляди железопътни служащи.

Американската железопътна промишленост е в крах. Седем първокласни железници изгубиха 45 000 служащи за шест години, една трета от общия брой чиновници. Причината за вълната от съкращения е мощният фокус върху увеличението на приходите им от страна на притежателите на железопътни линии милиардери като Уорън Бъфет (който има Berkshire Hathaway BNSF Railway ) и Бил Гейтс (който има огромен дял в Canadian National), както и като други притежатели на огромни компании.

Една стачка може да сковава цялата железопътна мрежа на Съединени американски щати. Предвид актуалните компликации с логистиката, това в допълнение ще изостри дефицита на артикули и ще подтиква инфлацията. Приблизително 28% от всички артикули в Съединени американски щати се доставят по железопътен превоз.

Американците започнаха да минават към персонални коли, само че цените на бензина се покачиха толкоз доста, че пътуването със аероплан стана за предпочитане, макар внезапно покачващите се цени на билетите. Само че и тук ножът опря до кокала. Водещите американски самолетни компании Delta Air Lines, JetBlue и Alaska Airlines неотдавна анулираха 10 000 полета заради дефицит на личен състав. Само дефицитът на водачи доближи 12 000. Американската авиационна промишленост навлезе в дълбока рецесия по време на " пандемията ", от която към момента не е излязла.

Неспособен да спре рекордната инфлация и провокираното от нея повишаване на цените, Байдън упрекна Путин за това и предложи въвеждането на купони за храна и гориво. Реториката на Байдън обаче беше опровергана от назначения от самия него началник на Фед Джером Пауъл.

В изявление в Конгреса той акцентира, че инфлационната рецесия е почнала доста преди началото на съветската специфична интервенция в Украйна. Сенаторът републиканец Бил Хагърти попита Пауъл: " Можете ли да кажете, че войната в Украйна е главният мотор на инфлацията в Америка? " Отговорът на ръководителя на Фед шокира сенаторите: „ Не. Инфлацията несъмнено беше висока много преди да избухне войната в Украйна.

Последните изследвания демонстрират, че единствено 11% от американците имат вяра в изказванията на администрацията на Байдън, че Путин е отговорен за рекордно високите цени на горивата; множеството упрекват неприятната енергийна политика на администрацията.

По-голямата част от американците имат вяра, че предстоят още по-трудни времена. Потребителските упования в Съединени американски щати падат. Те „ са спаднали с 14% спрямо май, достигайки най-ниското си равнище в историята, сравнимо с дъното, достигнато в средата на рецесията от 1980 година “

Всички съставни елементи на показателя на настроенията се намалиха през юни, като най-рязък спад има в годишната прогноза за предстоящите бизнес условия (с 24% спад по отношение на май). Оценките на потребителите за персоналното им финансово положение се утежниха с 20%.

Домакинствата в Съединени американски щати бързо обедняват. Сривът в чистата стойност на приходите на семействата през второто тримесечие на 2022 година е най-големият в историята на страната. Поради срутва на цените на фондовия пазар американските семейства изгубиха минимум 20 трилиона $ от личния си капитал.

Най-големият корпоративен осигурител в света, Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), издаде предизвестие за идното внезапно увеличение на митингите, протестите и стачките: „ Гражданските безредици за доста компании към този момент са по-сериозна опасност от тероризма “.

Байдън моли американците да бъдат търпеливи в името на спасяването на демокрацията. Що се отнася до икономическите ограничения, които той предлага, ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ги назова „ шоубизнес “.

В лагера на демократите царува комплициране. Бившият министър на финансите Лари Съмърс упреква републиканските запалителни речи за буйната инфлация, а Лари Финк, началник на капиталовото страшилище Black Rock, упреква националистите за инфлацията.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР