Върховенството на правото означава наличие на справедливост в нашето общество,

...
Върховенството на правото означава наличие на справедливост в нашето общество,
Коментари Харесай

Радев към адвокати: Върховенството на правото се постига с ясни принципи и непоколебимост, а не с лозунги и предизборни обещания

Върховенството на правото значи съществуване на правдивост в нашето общество, само че не на думи и лозунги, а посредством същинско и дейно правосъдие, с ясни правила и непреклонност. Това няма да стане с предизборни обещания за битка против корупцията, следваща цялостна амнезия и индулгенция в името на властта и още веднъж страхливо покачване на тематиката едвам когато замирисва отново на избори. Това съобщи президентът Румен Радев при формалното разкриване на Общото заседание на юристите от страната, което събра в София близо 400 делегати от цяла България.

В приветствието си към тях президентът означи значимата роля на юристите в битката за правдивост, като съществена законна цел на всяка правосъдна промяна, както и за развиването на България като съвременна европейска народна власт. По думите на президента отбраната на правата на индивида е висша конституционна и демократична полезност. " Правата обаче не са даденост, както не е даденост и справедливостта в обществото, а отстояването им изисква ясни правила, натурализъм в нашето комплицирано време и ежедневни старания “, съобщи Румен Радев.

Според президента отбраната на правата на индивида не е лесна задача във време на политически превратности, ротация на правила и полезности, феодализация, постоянно следен блокаж на институции, редом правосъдие, проведено в секрети клубове на магистрати. За страдание, ставаме очевидци на преждевременно и необичайно законодателство, което постоянно е настрана от публичния интерес, както и приемане на закони на едно четене, без оценка и публично разискване, пробутване на значими промени в преходни и заключителни разпореждания на закони, съобщи Румен Радев. Той даде и образец с невиждания опит неотдавна Народното събрание да анулира със закон конституционни положения, засягащи Висшия правосъден съвет и пълномощията на основния прокурор.

" В тази комплицирана и спорна среда юристите постоянно се явяват последната преграда пред беззаконието и поръчител за справедливостта. Неслучайно българската адвокатура има своето изключително място, отредено й в Конституцията, която ясно демонстрира, че тя следва да бъде свободна, самостоятелна и самоуправляваща се “, съобщи Румен Радев пред делегатите от Общото заседание.

Румен Радев уточни, че е значимо да се чуе мощният и самоуверен глас на юристите във връзка с следващите разкрития за редом правосъдие, проведено в частни клубове, за нерегламентираната мрежа на въздействие върху правосъдната система и закани върху магистрати и бизнеса. " Не можем да позволим и този случай да премине около нас, без да има влияние за отговорните “, прикани президентът, като означи, че юристите могат да са тласък и коректив за работата на съответните способени институции за разплитането на този случай.

Президентът посочи смисъла на върховенството на правото за съществуването на вероятност за българите да живеят и работят в родината си. " Ако имаме предвидимост и експедитивност на правосъдните производства, обективно и независимо наказателно гонене, правна сигурност и непоклатимост, ефикасна отбрана на собствеността, а последните разкрития за рекет върху бизнес вложители разкриват още веднъж продължаващата огромна язва в нашето общество, ние ще имаме качествено обучение, опазване на здравето и инфраструктура, ще имаме сигурност за вложенията. А най-важното е, че младежите ще виждат вероятност да остават тук, в България “, добави президентът.

Президентът означи ангажираността на адвокатурата за решаването на общественозначими проблеми и пожела на юристите да бъдат свободни, самостоятелни и самоуправляващи се, както повелява Конституцията
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР