Върховенството на правото и демокрацията са нашите основни ценности, каза

...
Върховенството на правото и демокрацията са нашите основни ценности, каза
Коментари Харесай

Мария Габриел: Върховенството на правото и демокрацията са нашите основни ценности

" Върховенството на правото и демокрацията са нашите съществени полезности ", сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в своето одобрение по време на първата среща на Балканския парламентарен конгрес, провеждаща се в София. 

„ Благодаря за поканата да бъде част от основните послания, които ще излъчите за цяла Европа “, означи Габриел пред участниците на форума. Според нея организирането на това събитие и присъединяване на представители на високо равнище от Европейската комисия и Съда на Европейския съюз демонстрират лицето на Европа, ангажирана с върховенството на правото и демокрацията. 

„ Вярвам, че ще има скъпа полемика, която ще даде принос по основни въпроси на конституционното правосъдие. Създаването на Балканския парламентарен конгрес и провеждането на неговата първа годишна среща, е продължение на положителното съдействие, построено сред конституционните съдилища на Балканския полуостров. Форумът не стопира до концепцията за съдействие, а има визия да се трансформира в платформа за продан на положителни практики, хрумвания и опит сред участващите юрисдикции на конституционното правораздаване. Те са пазители на главния закон и имат основна роля за реализирането на правилото на върховенството на правото “, означи т, оповестява Българска телеграфна агенция.

Габриел акцентира, че през годините на своето битие българският Конституционен съд се е утвърдил, имайки неоспорим принос към прехода към народна власт в страната. 

„ Провеждането на срещата на Балканския парламентарен конгрес идва в значителен за нашата страна миг. Намираме се в средата на парламентарен спор, който, по-късно повече от месец, би трябвало да докара до приемането от страна на Народното събрание на промени в главния закон. Всички знаем, че тези промени са всеобхватни, само че те са част от продължаващ развой, доста присъщ за всички конституционни демокрации “, сподели още Мария Габриел. 

Тя пожела триумф на участниците във форума и акцентира, че той ще докара до обмяна на потребен опит и до превръщането на провокациите във благоприятни условия. 

На откриването участват Кун Ленартс, ръководител на Съда на Европейския съюз, Марко Бошняк, заместник-председател на Европейския съд по правата на индивида, Вера Йоурова – заместник-председател на Европейската комисия, министърът на правораздаването Атанас Славов, представители на Конституционния съд на България. Във форума вземат участие представители на конституционните юрисдикции на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Република Северна Македония, Турция, Хърватия и Черна гора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР