върденията, че българските граждани ще са на студено, че българските

...
върденията, че българските граждани ще са на студено, че българските
Коментари Харесай

България може и трябва да има независима и евтина енергия

върденията, че българските жители ще са на студено, че българските предприятия всеобщо ще банкрутират, към този момент са опровергани от обстоятелствата. В продължение на месеци „ доброжелатели “ плашеха от телевизионни студия и с изявления в печата и обществените медии, че не можем без газ от „ Газпром “, че България не трябва да взе участие в налагането на наказания против Русия, а Бойко Борисов даже призоваваше да плащаме газ в рубли.
Онези, които договаряха затварянето на въглищните централи, което Асен Василев и Кирил Петков предотвратиха с пренаписването и договарянето на Плана за възобновяване и резистентност, внезапно станаха бранители на независимостта на българската енергетика.
Усилията на кабинета „ Петков “ след няколко месеца ръководство да диверсифицира свежото нуклеарно гориво, употребено от АЕЦ „ Козлодуй “, внезапно бяха припознати от партии, които с години не направиха нищо по въпроса. Служебното държавно управление пък разгласи за собствен триумф завършването на газовата връзка с Гърция, открита от последния постоянен български министър председател – Кирил Петков, и гръцкия му сътрудник Кириакос Мицотакис, когато основният план още веднъж стана предпочитан за България след 10 години закъснение.
Въпреки тежкото завещание, българската енергетика извършва своята функционалност и не просто задоволява потребностите на вътрешния пазар, а е главен експортьор за страните в района.
Какво направихме в условия на война в Европа и енергийна рецесия, която се отрази на целия континент?
•За първи път осигурихме самостоятелност на газовите доставки от монопола на Газпром. Резултатът – цената на газа за българските консуматори и бизнес беше по ниска от тази на европейските пазари.

Остава въпросът за какво след рухването на кабинета „ Петков “ цената на природния газ още веднъж стана по-висока от тази на борсата в Нидерландия. И то при обезпечени цялостни количества газ от Азербайджан на ниски цени след завършването на газовата връзка с Гърция.

 pp_energia.jpg

• Довършихме дълго отлаганoто създаване на газовата връзка България – Гърция. Стигнаха ни 7 месеца да наваксаме дългогодишно закъснение.
• Задържахме цената на електрическата енергия за битовите консуматори. Осигурихме обезщетения за бизнеса.
• Подпомогнахме потребителите на горива с 25 ст/литър. Служебното държавно управление анулира мярката.

 pp_energia1.jpg

•Договорихме дерогация до 2024-а в интерес на България за импорт на на ниска цена /руски/ нефт, с цел да задържим цените на търпими равнища. Резултата виждаме сега.
•Направихме промени в Закона за сила от възобновими източници, които отстраниха административните спънки за създаване на ВЕИ централи за лично ползване.
•Редовният съдружен кабинет на Политическа партия и Демократична България изготви и получи утвърждение на Националния проект за възобновяване и резистентност, който планува обилни вложения в нови мощности и енергийна успеваемост както за бизнеса, по този начин и за семействата.

Какви са идващите стъпки, които ще създадем, когато създадем постоянен кабинет?

За нас главен приоритет са вложенията в самостоятелна и евтина българска сила. Ще развиваме личните си енергийни запаси, като използваме наличното за България финансиране за развиването на ВЕИ мощности, ще запазим комплекса „ Марица-Изток “, до момента в който активността му е стопански целесъобразна, при съблюдаване на европейските екологични условия.

Припомняме, че постоянният кабинет завари направен План за възобновяване и резистентност, със заложени цели за затваряне на 1,4 гигавата въглищни мощности. С предоговарянето на проекта тези мощности бяха избавени, което оказа помощ на България да премине през енергийната рецесия, провокирана от войната на Русия в Украйна.
За да продължим оптималната употреба на въглищните централи, ще настояваме за одобрение на амбициозна капиталова стратегия.
Смятаме, че е неотложно да се изготви и извърши амбициозна капиталова стратегия, с цел да може стратегическите ни енергийни мощности да бъдат непокътнати в оптималния вероятен период. В същото време имаме потребност от създаване на различни източници – ВЕИ и минимум два нуклеарни реактора на площадката на АЕЦ Козлодуй.
Сред целите ни е и възобновяване на ПАВЕЦ „ Чаира “.
По отношение на личните енергийни запаси, предоставено наше изследване на геотермалния капацитет сподели, че България има личен, на практика безконечен източник на сила, който не употребява. Наша цел ще е да проучим в допълнение обещаващите местоположения, с цел да осигурим спомагателна енергийна самостоятелност.
По отношение на газовите доставки ще настояваме за подписване на дълготрайни контракти, ще довършим започнатото и във връзка с разширението на газохранилището в Чирен, откакто по време на кабинета „ Петков “ бяха обезпечени средства за плана. Това ще даде на „ Булгаргаз “ по-голяма еластичност и благоприятни условия за запасяване.
Енергийната успеваемост не значи единствено пакетиране на постройките в стиропор, както ГЕРБ се опитваха да убедят всички, тъй като им е най-лесно с „ усвояването “. Готови сме да изпълним огромна национална стратегия за дейно енергийно възобновяване и саниране на жилищни, публични и бизнес здания при непоколебим надзор за отбягване на злоупотреби, вложение на качествени материали и инспекция на осъществяването.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР