Въпросите около придобиването и упражняването на правото на пенсиониране винаги

...
Въпросите около придобиването и упражняването на правото на пенсиониране винаги
Коментари Харесай

Имаме ли право на обезщетение за пенсиониране, ако сме безработни

Въпросите към придобиването и упражняването на правото на пенсиониране постоянно са предизвиквали сериозен интерес както измежду работещите, по този начин и измежду работодателите.

От една страна цялата предварителна подготовка със събирането на нужните документи и процедурите, които следва да бъдат осъществени, са много комплицирани и характерни, заради което човек стартира детайлно години преди този момент да изследва и приготвя изрядно нещата.
От друга страна, което в действителност е водещото, става въпрос за пари, които човек следва да получава след привършване на трудовата си активност.
Въпреки засиленият интерес към тематиката, не са малко случаите, в които работещите не знаят, че според закона имат право на обезщетение в парична стойност, което им се поставя, когато прекратят трудовия си контракт и са натрупали нужните възраст и трудов стаж за пенсиониране.

Разбира се има и противоположният образец, в който човекът чудесно знае, че следва да получи това обезщетение и насочва мислите си единствено върху него, без да чака че с цел да го получи, той следва да е извършил законовите условия напълно, тъй като в случай че има нещо, което не дава отговор на условията, то обезщетение не се получава.
Пример за сходна обстановка е когато човек придобие право на пенсиониране в миг, когато е незает и търси своето обезщетение от „ страната “.
Дали имаме право на обезщетение при пенсиониране когато нямаме трудов контракт и кой следва да изплаща това обезщетение, отговор дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Нека на първо място напомним правилото, че според закона при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването,

той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца.

Както може да се изведе от описаното горе, законът основава обвързване за работодателя да изплати обезщетението само при преустановяване на трудовото правно отношение в случаите,

когато по време на неговото битие служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Това значи, че в случай че към датата на придобиване на правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст служащият или служителят не работи, той няма право на това обезщетение.

Когато правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст е добито преди преустановяване на трудовия контракт, когато служащият или служителят не е работел, той няма право на компенсацията при пенсиониране.

По същата причина, когато служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в интервал, в който е без работа, и по-късно стартира работа,

без значение дали при някогашен шеф или при различен шеф, то при преустановяване на трудовото му правно отношение работодателят няма да е задължен да му изплати въпросното обезщетение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР