Въпросите около придобиването и упражняването на правото на пенсиониране винаги

...
Въпросите около придобиването и упражняването на правото на пенсиониране винаги
Коментари Харесай

Имаме ли право на обезщетение за пенсиониране, ако сме безработни


Въпросите към придобиването и упражняването на правото на пенсиониране постоянно са предизвиквали сериозен интерес както измежду работещите, по този начин и измежду работодателите.

От една страна цялата предварителна подготовка със събирането на нужните документи и процедурите, които следва да бъдат осъществени, са много комплицирани и характерни, заради което човек стартира детайлно години преди този момент да изследва и приготвя изрядно нещата .

От друга страна, което в действителност е водещото, става въпрос за пари, които човек следва да получава след привършване на трудовата си активност.

Въпреки засиленият интерес към тематиката, не са малко случаите, в които работещите не знаят, че според закона имат право на обезщетение в парична стойност, което им се поставя, когато прекратят трудовия си контракт и са натрупали нужните възраст и трудов стаж за пенсиониране.

Разбира се има и противоположният образец, в който индивидът чудесно знае, че следва да получи това обезщетение и насочва мислите си единствено върху него, без да чака че с цел да го получи, той следва да е извършил законовите условия напълно, тъй като в случай че има нещо, което не дава отговор на условията, то обезщетение не се получава . Пример за сходна обстановка е когато човек придобие право на пенсиониране в миг, когато е незает и търси своето обезщетение от „ страната “.

 istock istock
Дали имаме право на обезщетение при пенсиониране когато нямаме трудов контракт и кой следва да изплаща това обезщетение , отговор дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Нека на първо място напомним правилото, че според закона при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца . Обезщетението може да се изплаща единствено един път.

Както може да се изведе от описаното горе, законът основава обвързване за работодателя да изплати компенсацията единствено при преустановяване на трудовото правно отношение в случаите, когато по време на неговото битие служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Това значи, че в случай че към датата на придобиване на правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст служащият или служителят не работи, той няма право на това обезщетение.

 istock istock
Когато правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст е добито преди преустановяване на трудовия контракт, когато служащият или служителят не е работел, той няма право на компенсацията при пенсиониране. По същата причина, когато служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в интервал, в който е без работа, и по-късно стартира работа, без значение дали при някогашен шеф или при различен шеф, то при преустановяване на трудовото му правно отношение работодателят няма да е задължен да му изплати въпросното обезщетение.

Справка:

член 222, алинея 3 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР