Въпроси, съдържащи морална дилема, често се използват от учените за

...
Въпроси, съдържащи морална дилема, често се използват от учените за
Коментари Харесай

Отговорете на 1 въпрос и разберете дали сте скрит психопат

Въпроси, съдържащи морална алтернатива, постоянно се употребяват от учените за откриване на психопатия, защото оферират по-дълбоко знание за преценките на даден човек. Психолозите да вземем за пример карат пациентите си да си се показват в избрана обстановка, с цел да видят по какъв начин биха реагирали.

Един от най-популярните сюжети е фиктивен от философа Филипа Фут. Ето и алтернативата:

" Вагонетка се движи с висока скорост. На пътя ѝ има петима души, който тя ще прегази и които ще умрат. Вие стоите до релсите дружно с наедрял чужд. Вашето тяло е прекомерно леко, с цел да спрете вагонетката. Но в случай че блъснете непознатия пред нея, неговото тяло ще ѝ попречи да продължи. Ще го убиете, само че ще спасите другите петима души.

И по този начин, ще блъснете ли непознатия? "

Едното от вероятните решения е утилитарно - да се жертва един човек, с цел да се спасят повече хора. Неутилитарното решение е пасивно да гледате по какъв начин умират петима души.

Според изследване, оповестено в изданието Cognition, хората, които избират първия вид, имат повече черти, присъщи за психопатите, и считат, че човешкият живот е с по-малка стойност.

Трябва обаче да се означи, че доста психолози подлагат на критика потреблението на морални алтернативи и настояват, че не трябва на тяхна база да се вършат генерални заключения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР