Въпросът за това кога да започне учебната година съм го

...
Въпросът за това кога да започне учебната година съм го
Коментари Харесай

Денков: Въпросът за това кога да започне учебната година съм го поставил за обсъждане

Въпросът за това по кое време да стартира образователната година съм го сложил за разискване пред обществените сътрудници в образованието и следва разискване в Отрасловия съвет за тристранно съдействие - за това по кое време да стартира образователната година, дали е належащо да бъде изменен графикът на ваканциите, с цел да има по-дълга междусрочна почивка, да вземем за пример.

Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред публицисти, откакто взе участие в съвещанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание.

Всички тези въпроси са свързани и ще бъдат показани за публично разискване, означи министър Денков. Той изясни, че е сложил въпроси и е помолил обществените сътрудници, синдикатите и работодателските организации да излязат с тяхна неофициална позиция, която да се разиска и по-късно да се излезе с общо мнение, което да бъде показано пред обществото за разискване. То ще е обвързвано с това по кое време да стартира образователната година, по кое време да приключва, какви да са ваканционните интервали в самата образователна година, тъй като е реалност, че образователната година в България стартира относително късно по отношение на множеството страни, само че пък в някои от образователните стадии приключва и по-рано. " Всичко това води до по-къса образователна година по отношение на връстниците на децата в другите страни ", разяснява министър Денков.

Тази работна група, която е основана, проучва кои са проблемите в образованието, сподели министър Денков и посочи, че самият той не взе участие в работната група. В тази работна група са обществените сътрудници в образованието и специалисти от МОН, посочи просветителният министър.

В отговор на депутатски въпрос на съвещанието на комисията, дали е допустимо учителската специалност да стане контролирана специалност, министър Денков сподели, че има проблем в метода, по който се приготвят бъдещите учители във висшите учебни заведения и би трябвало да се поработи по наредбтата, която задава условията.

Дигиталните умения не са най-големият проблем, учителите изпитват големи усложнения в своята работа, когато се срещат с експанзия измежду учениците, при работата им с някои родители, които не са стимулирани да подкрепят своите деца, както и при работата на учителите с деца, чийто майчин език не е българският.
Затова при работата със закона, с наредбите и стандартите ще желаяме менторството да бъде бъде осъществено по по-системен метод, с цел да може всеки млад учители да получи поддръжка тъкмо за тези действия от по-опитните учители. Тези дисциплини също би трябвало да бъдат включени в нужния най-малко за теоретична подготовка на учителите, изясни министър Денков.

Той сподели, че въпросът за регулирането на учителската специалност е тематика за разискване, което ще стане през идващите месеци. Тази тематика е залегнала и в съдружното съглашение, посочи просветителният министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР