Въпросът за независимостта на Шотландия отново е актуален, след като

...
Въпросът за независимостта на Шотландия отново е актуален, след като
Коментари Харесай

Ще има ли втори референдум за независимост на Шотландия?

Въпросът за независимостта на Шотландия още веднъж е настоящ, откакто Шотландската национална партия безапелационно завоюва парламентарните избори на 8 май.

Националистите на Никола Стърджън ще имат 64 от общо 129 места. Заедно с 22-мата депутати на Зелените, които също са за самостоятелност, ще разполагат с удобно болшинство в новия парламент.

Според Стърджън изборните резултати са посочили, че втори референдум за самостоятелност на Шотландия е " волята на народа на страната ". Британският министър-председател Борис Джонсън предложения водачите на самоуправляващите се народи в Обединеното кралство за спешни диалози за бъдещето на страната.

Пред английски медии Джонсън дефинира вероятно ново допитване като безконтролно и неразумно, в миг, когато Англия излиза от пандемията.

Според конституцията английският министър председател има последната дума дали да разреши още един референдум за самостоятелност.

Шотландците за първи път се произнесоха през 2014 година, когато надвиха последователите на оставането в Обединеното кралство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР