Въпросът за мирен договор с Япония засяга не само двустранните

...
Въпросът за мирен договор с Япония засяга не само двустранните
Коментари Харесай

Путин: Москва ще се стреми към мирен договор с Япония

Въпросът за кротичък контракт с Япония визира освен двустранните връзки, само че и сигурността и ползите на други страни, съобщи Владимир Путин на пленарна сесия на Източния стопански конгрес.
" Има военни и отбранителни въпроси, проблеми на сигурността и тук би трябвало да вземем поради позицията на трети страни и отговорностите на Япония към трети страни, в това число Съединени американски щати. А там, с изключение на положителните думи, има и такива, които припомнят, че те са родени през 20-те и 30-те години на предишния век: положителната дума е нещо хубаво, само че положителната дума и Смит и Уесън работят доста по-ефективно, в сравнение с просто добра дума ", сподели Путин.
Както обаче акцентира президентът, Москва ще се стреми да подписа кротичък контракт с Токио, " колкото и да е мъчно ", съобщи БГНЕС.
Сега Русия прави всичко допустимо, с цел да могат японските жители да посещават Курилските острови даже без визи, сподели Путин.
Ситуация с островите
Япония претендира за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и билото Хабомаи, като се базира на двустранния контракт за търговия и граници от 1855 година
Москва упорства островите да станат част от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война, а съветският суверенитет над тях е отвън подозрение.
През 1956 година Съюз на съветските социалистически републики и Япония подписват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява, откакто подписа кротичък контракт, да обмисли опцията за предаване на Хабомай и Шикотан на Япония. Съдбата на Кунашир и Итуруп не беше наранена. Последвалите договаряния обаче не доведоха до нищо и страната не подписа кротичък контракт.
Миналия ноември в Сингапур се организира среща сред Владимир Путин и Шиндзо Абе. Тогава японският министър председател съобщи, че страните са се споразумели да ускорят процеса на договаряния по кротичък контракт въз основа на декларацията от 1956 година
В същото време съветските управляващи неведнъж акцентират, че Япония преди всичко би трябвало да признае резултата от Втората международна война, в това число съветския суверенитет над Южно-Курилските острови. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР