Въпросът за кастрацията на морските свинчета предизвиква противоречиви чувства у

...
Въпросът за кастрацията на морските свинчета предизвиква противоречиви чувства у
Коментари Харесай

Кастрация на морско свинче - какво трябва да знаем

Въпросът за кастрацията на морските свинчета провокира спорни усеща у всеки притежател. От една страна, чифт животни могат да донесат поколение, въпреки това, не постоянно е допустимо женската да има безпроблемна бременност. Женските, държани сами, също могат да станат неспокойни по време на еструса (периода на разгонване), а мъжките могат да стартират да маркират територията си.

Въпреки някои компликации, притежателите на морски свинчета не се осмеляват на кастрация, вярвайки, че интервенцията е сложна, рискова, а интервалът на възобновяване е дълъг и може да има доста комплицирани последствия. Съвременната ветеринарна медицина направи тази процедура освен лесна, само че и безболезнена за животното, а интервалът на възобновяване след интервенцията лишава единствено три до четири дни.

Също по този начин някои притежатели на морски свинчета считат, че кастрираното животно няма да може да живее пълностоен живот. Това мнение е фундаментално неправилно, защото животно, което няма опция да се развъжда, ще страда доста повече. Индикации за кастрация могат да бъдат и два мъжки, отглеждани в една клетка - в противоположен случай са вероятни чести и мощни борби.

Кастрацията на морското свинче се прави не по-рано от шест месеца с минимално тегло над шестстотин грама. По това време тялото на животното е изцяло завършено и пубертетът е приключен. Колкото по-възрастно е животното, толкоз по-голям е рискът от хормонални затруднения след интервенцията.

Кастрирането на женско морско свинче е интервенция за лигиране на тръбите. Кастрирането на мъжко се назовава вазектомия и включва лигиране или премахване на откъс от семепровода. Такава интервенция не визира гениталиите - те не престават да извършват репродуктивни функционалности и да създават хормони. Въпреки това, след вазектомия, мъжките стават безплодни. При котки и кучета кастрацията от време на време води до смяна в държанието - животните стават по-агресивни. Собствениците на морски свинчета не би трябвало да се тревожат за това.

 Морско свинче Снимка: analogicus/pixabay.com

Кастрираните домашни любимци не се разграничават в държанието си, не демонстрират експанзия или други негативни качества на характера.

Те не престават да бъдат игриви, отзивчиви, спокойни и дейни. Предимствата на кастрацията са неналичието на честа неприятна миризма по време на еструса, животните са по-малко склонни към затлъстяване, женските са по-малко склонни да получават тумори на гърдата. Недостатъкът може да се назова хормонална непълнота след интервенция и допустима загуба на тегло, само че хормоналният декор се възвръща много бързо с вярно хранене на морското свинче и грижа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР