Въпросът за глобалното затопляне все повече застава на дневен ред

...
Въпросът за глобалното затопляне все повече застава на дневен ред
Коментари Харесай

Глобалното затопляне: Климатът ни се връща с 3.3 млн. г.!

Въпросът за световното стопляне от ден на ден застава на дневен ред пред актуалното човечество. Макар че има групи от хора, които се пробват да омаловажат и даже да отрекат казуса, той става все по-очевиден даже за неспециалисти.

Повишението на температурите е реалност, а то води до промени в климата. Следствие на тях стартира топенето на ледовете с всички последствия, които следват от него.

Какви промени предстоят в не чак толкоз далечно бъдеще?

Според учени от университета в Саутхемптън измененията ще доведат до връщане на климата на планетата до равнища, в които е бил преди няколко милиона години.

Това би било просто едно съмнение, което се основава на поредност от благоприятни условия, в случай че не е подкрепено с действителни обстоятелства, до които се доближава по теоретичен път. Затова анализаторите са се заели с разбор на химическия състав на фосили, събрани от дъното на Карибите.

Данните от разбора на седиментите са употребявани, с цел да се реконструира положението на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята преди към 3 млн. години. Тогава планетата се е намирала в интервала на плиоцена, траял от 5.3 до 2.8 милиона години. Тогава Земята е била с 3 °C по-топла, в сравнение с е в този момент. Установено е, че полярните шапки са били на по-малка повърхност и надлежно равнището на международния океан е било по-високо заради топенето на ледовете.

За да извършат тези изследвания, учените изследват съотношението на изотопите на детайла бор в останките от черупки, взети от дъното. Изотопният състав е в директна взаимозависимост от киселинността на водата, а този неин параметър се дефинира от съдържащия се въглероден диоксид в атмосферата.

Глобално стопляне

Резултатите демонстрират, че в интервалите на плиоцена, когато е било най-топло, концентрацията на въглероден диоксид във въздуха е била 380-420 елементи на милион. Сравнено с днешните стойности, демонстрира, че човечеството към този момент е достигнало равнища, при които настъпват решаващи промени в климата.

Очакванията са, че напълно скоро, до 2025 година, въглеродният диоксид в атмосферата ще надвиши равнищата за последните 3 милиона години. Това автоматизирано води до извода, че в близко бъдеще ще бъдат достигнати рекордни стойности за интервал от 15 милиона години обратно.

Каква е повода за тези промени?

Това е активността на хората, които трансформират климата на планетата с всички последствия, които този факт ще окаже върху живота на Земята.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР