Въпросът с отлагането с цяла година на институционализирането на Агенцията

...
Въпросът с отлагането с цяла година на институционализирането на Агенцията
Коментари Харесай

Надя Клисурска: По-скоро да се създаде Агенция за хората с увреждания към МС

 Въпросът с отлагането с цяла година на институционализирането на Агенцията за хората с увреждания повдигна през днешния ден в Народното събрание Българска социалистическа партия по време на второ четене на измененията в  Закона за хората с увреждания. От левицата подчертаха, че опасността от това отсрочване е голяма за хората, които имат потребност от нея.

" Агенцията би трябвало да бъде преструктурирана и да бъде надсекторна – да не бъде на директно послушание на Министерството на труда и обществената политика, тъй като нейната работа не би трябвало да бъде ограничавана единствено до активността на това министерство. Тя не е обвързвана единствено с отпущането на обществени помощи, а с доста по-сериозно политики, които са заложени още в Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации “, акцентира в Народното събрание депутатът от Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ Надя Клисурска

Тя напомни, че при публичното разискване на Закона за хората с увреждания през 2018 година, всички са се обединили към мнението, че тази конструкция наложително би трябвало да бъде на послушание на Министерския съвет, а не както до момента – под юрисдикцията на Министерството на труда и обществената политика.

" От изявленията на министър Сачева в този момент не излиза наяве дали въобще ще се сътвори такава държавна организация на директно послушание на Министерски съвет. Напротив, дори се приказва за основаване на комисия към Министерски съвет, която тотално ще промени функционалностите на тази конструкция “, предизвести депутатът от левицата.

" Нека да създадем по този начин, че по-скоро да се институционализира тази държавна организация и тя да бъде основана до шест месеца. Хората с увреждания имат потребност от нея “, настоя Надя Клисурска от парламентарната естрада.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР