Въпросът, който искаме да изчистим, е какво трябва да прави

...
Въпросът, който искаме да изчистим, е какво трябва да прави
Коментари Харесай

Служебният министър на правосъдието: Всички виждаме, чувстваме т.нар. дефицит на справедливост

Въпросът, който желаеме да почистим, е какво би трябвало да прави прокуратурата и какво не трябва да прави, съобщи в " Още от деня " служебният министър на правораздаването Крум Зарков след разногласието за пълномощията на прокуратурата.

Според него конституцията пределно ясно дефинира това, само че тя се пояснява разширително до степен, че прокуратурата ще ревизира релефа на пешеходните пътеки или пътните знаци, или качеството на сладоледа - това не е работата на прокуратурата, а на десетките регулаторни и контролни органи и в случай че те не работят, има различен механизъм, по който те би трябвало да бъдат накарани да работят. Ако извършат закононарушения, прокуратурата би трябвало да се намеси.

" Разфокусирането на прокуратурата е проблематично в няколко аспекта. То е проблематично за ефикасността на самата прокуратура - да се концентрира в това, което в действителност ѝ е работата - а точно гонене на закононарушенията, анулацията на незаконосъобразни актове, а не да се разпилява съгласно новините от деня. И другото е, че това въпреки всичко ѝ дава много сериозна власт над цялата администрация,т. е над цялата изпълнителна власт, което пък вкарва прокуратурата на политически терен, защото тези, които управляват изпълнителната власт са политическите институции, а тези, които преследват закононарушенията, са наказателно-правните институции ", разяснява Крум Зарков.

Отбеляза, че това би трябвало да бъде ясно разграничено, защото се назовава разделяне на управляващите и е главният поръчител за народна власт.

Не единствено Иван Гешев, доста жители се питат къде е страната при тези произшествия с дрогирани водачи, " само че е рисков мит да се мисли, че страната може да бъде сменена от прокуратурата ", съобщи служебният министър на правораздаването. Днес основният прокурор е споделил, че прокуратурата е единствената бариера пред произвола в отбрана на българските жители.

Крум Зарков разяснява отчети на прокуратурата, в които тя отбелязва, че допълнително от 90% реализира триумф в съда и се гордее с това, само че в това време ние всички виждаме, усещаме така наречен недостиг на правдивост.

" След като прокуратурата вкарва 92% от тези, които влизат в съда, в пандиза, а ние усещаме, че нещо не е наред с високите етажи на властта - би трябвало да сложим въпроса там, където му е мястото - не в тези, които се упрекват, а дали няма такива, които в никакъв случай не се упрекват ", запита правосъдният министър.

По тематиките за отчетността и властта на основния прокурор по силата на процедура, която се е открила, а по този начин е заложен и в Плана за възобновяване и резистентност, този закон, който визира възможното наказателно гонене против основния прокурор, както и обжалваемостта на някои от неговите актове, са поискали мнение от Венецианската комисия. С екип на тази комисия са разговаряли в Министерство на правораздаването, само че и с на Висш съдебен съвет, прокуратурата, политическите сили, с цел да спомогнат Венецианската комисия да издаде своето мнение по този законопроект на 21 октомври.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР