Въпросът кога ще настъпи краят на света вълнува хората от

...
Въпросът кога ще настъпи краят на света вълнува хората от
Коментари Харесай

Краят на света, който така и не настъпи

Въпросът по кое време ще настъпи краят на света вълнува хората от дълбока античност. Фактът, че тази тематика продължава да е обект на всевъзможни спекулации и в наши дни не е по никакъв начин неочакван.

В множеството случаи прогнозите, съгласно които дните на човечеството са преброени, не са основани на каквито и да било научни данни. Това обаче не пречи на доста хора да имат вяра в тях.

Пример за сходна доктрина е тази, обвързвана с кометата Еленин, която трябваше да провокира невъобразим апокалипсис преди 10 години.

Историята в резюме

Всичко стартира на 10 декември 2010 година, когато съветският астроном Леонид Еленин открива кометата C/2010 X1, която след това е кръстена на него. Първоначалните калкулации на учените демонстрират, че тя ще премине релативно покрай Земята – на към 35 млн. км. Обектът, чийто диаметър е сред 3 и 4 км., притегля вниманието на доста хора съвсем неотложно. В резултат в интернет стартират да се появяват публикации, в които се твърди, че кометата съставлява сериозна опасност за Земята. Според последователите на изказванията, че краят на света ще настъпи през 2012 година, с приближаването на Еленин на нашата планета ще настъпят разнообразни апокалиптични събития.



В средата на август 2011 година обаче става нещо ненадейно – астрономите виждат, че яркостта на кометата понижава, което значи, че е почнало нейното раздробяване. След 10 септември, когато тя мина през перихелия (най-близката до Слънцето точка от орбитата ѝ), учените чакат тя да се появи в полезрението на обсерваторията SOHO, само че това по този начин и не се случва. Няколко седмици по-късно астрономите-любители Ернесто Гуидо, Джовани Состеро и Ник Хоус съумяват да потвърдят, че кометата към този момент не съществува, откакто откриват облак прахови частици, останали след разпадането ѝ.

Прогнози за апокалипсис

Броени дни след откриването на кометата представители на НАСА означават, че тя няма да се приближи задоволително до Земята, с цел да я заплаши по какъвто и да било метод. Съобщението им обаче не съумява да спре разпространението на набиращите известност тайни теории, свързани с Еленин. Според някои при прекосяването си през астероидния пояс сред Марс и Юпитер, кометата може да сблъска с различен обект, вследствие на което траекторията ѝ ще се промени и тя ще се насочи непосредствено към планетата ни. Други пък означават, че съществуват редица прилики сред обстановката с Еленин и кино лентата „ Смъртоносно въздействие “ от 1998 година В него към Земята се доближава голяма комета, която може да провокира невиждана злополука с апокалиптични последствия.

Повод за терзания е и внушителният размер на опашката на Еленин, която се простира на цели 200 000 км. Изчисленията демонстрират, че Земята ще премине през нея на 6 ноември 2011 година Междувременно все по-често се споделят и изказванията на „ специалисти “, съгласно които гравитацията на кометата е толкоз мощна, че може да провокира талази цунами и даже трусове. Въпросната доктрина стана извънредно известна след пагубния трус, раздрусал Япония на 11 март 2011 година (неговият магнитуд е 9 по Рихтер. Това е най-мощното земетресение в историята на азиатската страна, откогато се води статистика. Именно то аргументи тежката повреда в АЕЦ „ Фукушима-1 “). Почти незабавно се появяват изказвания, че трусът е провокиран от кометата и предстоят още доста сходни трусове през идващите месеци.

Какво крие НАСА?

Въпреки растящата известност на кометата Еленин тематиката за нейното доближаване до Земята по този начин и не притегля значително медийно внимание. Това кара някои хора да предположат, че НАСА се пробва да скрие нещо от необятната общност, изключително като се има поради, че организацията следи всички метеорити и комети с диаметър над 1 км.

The largest comet ever observed by astronomers will pass through our cosmic neighborhood reaching its closest approach to the Sun in 2031, astronomers say.
— NBC News (@NBCNews)
Причината е пределно ясна – възможен конфликт на сходен обект със Земята би имал пагубни последствия. Учените означават, че за евентуално рискови се смятат всички метеорити и комети, които се приближат на по-малко от 1,3 Астрономически единици от нашата планета (1 АЕ съставлява междинното аритметично на минималното и оптималното разстояние сред Земята и Слънцето, т.е. към 150 млн. км.).

Мистерията към кометата Еленин продължи даже и след нейното раздробяване. Учените следиха придвижването ѝ до 19 август 2011 година – датата, на която се допуска, че кометата е разрушена от мощно коронално изхвърляне на маса (явление, което съпътства слънчевите изригвания. То съставлява изхвърляне на плазма от короната на Слънцето). Според НАСА сходни събития са извънредно редки – сходна орис сполита едвам към 2 % от кометите, приближаващи се до Слънцето.

Всичко това стана мотив за разпространението на още една тайна доктрина, съгласно която Еленин е опустошен благодарение на секретно оръжие или галактическа сонда. Като хипотетично доказателство в поддръжка на въпросното изказване се показва публикация в уеб страницата на „ Дейли мейл “, оповестена няколко седмици по-рано. В нея се твърди, че Европейската галактическа организация възнамерява да унищожи метеорит, насочил се към Земята.

Позицията на НАСА

В продължение на месеци НАСА разгласява известия, задачата на които е да опровергаят изказванията, че кометата съставлява опасност за Земята. След като стана ясно, че обектът се е разпаднал, астрономът Дон Йеоманс означи следното: „ Нямам никаква визия за какво тази дребна комета се трансформира в интернет сензация. Научните данни ясно демонстрират, че нейното въздействие върху нашата планета е нищожно. В интерес на истината даже дребният ми автомобил оказва по-голямо гравитационно влияние върху Земята от този отдалечен обект “.

This is the dust trail left by C/2010 X1 (Elenin) when it fragmented in
2011. Is this what Comet ATLAS will look like in coming days? Image courtesy Nick James.
— Con Stoitsis (@vivstoitsis)
„ Кометите са нежни, на процедура те са топки от лед и прахуляк, които могат да се разпаднат относително елементарно. Ако сходно нещо се случи, няма никакъв късмет те да се съединят още веднъж “, прибавя Йеоманс. Що се отнася до НАСА, позицията на галактическата организация е, че не е имало смисъл да се обръща по-сериозно внимание на Еленин, защото съществуват редица по-важни въпроси, свързани с бъдещето на Земята. Въпреки това огромната известност, на която обвързваните с кометата тайни теории се радваха в продължение на близо година, образно сподели какъв брой е елементарно хиляди хора по целия свят да бъдат заблудени от неуместни изказвания, които нямат нищо общо с действителността.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР