Въпросът дали трябва да подстрижем кучето през лятото е често

...
Въпросът дали трябва да подстрижем кучето през лятото е често
Коментари Харесай

Трябва ли да подстрижем кучето през лятото?

Въпросът дали би трябвало да подстрижем кучето през лятото е постоянно обсъждана тематика измежду феновете на кучета. Подстригването на домашния любим е предизвикателство, което в едни случаи е прелестно, в други е нужда.

Въпреки че отговорът може да зависи от съответната порода, козината и климатичните условия, следва да се вземат поради някои общи фактори при вземането на решение за подстригването на кучето.

Климатични условия

Ако живеете в доста парещ район, където температурите в лятото са извънредно високи, подстригването на кучето през лятото може да му помогне да се освежи и да се защищити от прегряване. Ползата от подстригването ще пристигна с мигновен резултат. Кучетата с гъста, дълга четина като хъски или самоеди могат да бъдат податливи на топлинен удар в горещи условия.

Тип на козината

Различните породи имат разнообразни видове четина. Някои кучета имат двойно покритие със пласт, който ги защищава от измененията на температурата и слънчевата светлина. Подстригването на такива кучета може да прекъсне тази защитна функционалност и да ги повреди. Други породи, като пудели или бишони, имат непрестанен напредък на четина и се изисква постоянно подкастряне, с цел да се поддържа красива и здрава четина на кучето.

Редовна грижа за козината

 Помераните би трябвало да се подстригват през лятото

Ако постоянно поддържате козината на кучето си с четки и гребени, премахвате мъртвата четина и насочвате въздуха до кожата, подстригването може да не бъде толкоз неотложно. Това оказва помощ да се поддържа добра циркулация на въздуха към кожата и да се предотврати прегряване.

Съвет от ветеринар

Най-доброто решение е да се консултирате с ветеринарен доктор или грумер. Те могат да оценят характерните потребности на вашето куче, като вземат поради породата, възрастта, здравословното положение и климатичните условия, и да ви дадат рекомендации за грижа за козината през лятото.

В умозаключение, няма повсеместен отговор дали би трябвало да подстрижем кучето през лятото. Важно е да се имат поради съответните потребности на вашия другар и да се вземе решение, което подсигурява неговото удобно и здравословно положение през топлите месеци. Въпреки това породи като померани, пудели, бишони, йоркита и малтийски болонки биват постоянно подстригвани през лятото.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР