Въпросът дали да празнуваме Хелоуин, защото не е български празник,

...
Въпросът дали да празнуваме Хелоуин, защото не е български празник,
Коментари Харесай

Какво знаем за празника Хелоуин?

Въпросът дали да честваме Хелоуин, тъй като не е български празник, или да честваме, тъй като празниците ни носят положителни страсти ни сплотяват е противоречив. Вероятно повечете от нас не са напълно осведомени от къде произлиза празника, само че ние сме приготвли къса история, от къде се е зародила тази традиция:

 Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

Хелоуин може да бъде избран като " бал с маски ", който се чества най-вече от англоговорящите странии. Той произлиза от античните келти, които отпразнували своята Нова година - Самхайн (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си годишна продукция. Те вярвали, че в нощта против тяхната Нова година се отваря границата сред мъртвите и живите и сенките на умрелите през миналата година навестяват земята, в търсене на тела, в които да се вселят.

 Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

За да се предпазят от тези сенки, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да си придадат допустимо най-страшвен тип като се обличали като животни с кожи и всевъзможни страшни същества, с цел да изплашат сенките. Оставяли храна на портите си, с цел да се нахранят и да не упорстват да влизат в дома им. Жители на градовете се събирали към огнища, които били запалвани от жреци, които правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

 Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

През 853 година сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за възхвала на всички християнски светци и мъченици, който в страните с огромно келтско население естествено съвпаднал и се смесил с обичайно съществуващия езически празник.

 Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

На британски език наименованието на празника звучи като All Saint`s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да означават деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния британски език наричали празника All Hallows’ Eve или кратко Halloween (Хелоуин) както се назовава в Съединени американски щати и до през днешния ден.

 Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

Хелоуин е празник, който се празнува в нощта сред 31 октомври и 1 ноември най-много в английскоговорещите страни Англия, Ирландия, Канада и Съединени американски щати. По традиция на празника се носят страшните костюми, вършат се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на дребните деца, вършат се обичайни игри " смешка или беля ", в които децата избират.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР