Въпрос: Здравейте! Какви са изискванията при прекратяване на работа по

...
Въпрос: Здравейте! Какви са изискванията при прекратяване на работа по
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд News: Прекратяване на работа срещу уговорено обезщетение

Въпрос: Здравейте! Какви са условията при преустановяване на работа по самодейност на работодателя против уговорено обезщетение?

П. Ковачев, гр. Пловдив

Отговор: Съгласно член 331, алинея 1 от Кодекса на труда /КТ/, работодателят може да предложи по своя самодейност на служащия или служителя преустановяване на трудовия контракт против обезщетение. Ако служащият или служителят не се произнесе документално по предлагането в 7-дневен период, се счита, че то не е признато. В алинея 2 на член 331 от КТ е планувано, че в случай че служащият или служителят одобри предлагането по алинея 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово заплащане, в случай че страните са уговорили по-голям размер на компенсацията. Т. е. уговарянето размерът на компенсацията зависи от волята и на двете страни. Горна граница за компенсацията законът не е планувал. Ако компенсацията не бъде платено в едномесечен период от датата на преустановяване на трудовия контракт, основанието за неговото преустановяване се счита за отпаднало.

Разпоредбата на член 228 от КТ регламентира, че брутното трудово заплащане за установяване на компенсациите по раздел III на глава Х от КТ е полученото от служащия или служителя брутно трудово заплащане за месеца, предшестващ месеца, в който е зародило основанието за съответното обезщетение, или последното получено от служащия или служителя месечно брутно трудово заплащане, доколкото друго не е планувано.

Съгласно член 17, алинея 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата в брутното трудово заплащане за установяване на компенсациите по член 228 от Кодекса на труда (т. е. и за компенсацията по член 331, алинея 2 КТ, в случай че не е уговорено друго) се включват: 1. главната работна заплата за отработеното време; 2. възнаграждението над главната работна заплата, несъмнено съгласно прилаганите системи за възнаграждение на труда; 3. спомагателните трудови хонорари, избрани с наредбата, с различен нормативен акт, с групов или с самостоятелен трудов контракт или с вътрешен акт на работодателя, които имат непрекъснат характер; 4. спомагателното трудово заплащане при вътрешно заменяне по член 259 от Кодекса на труда; 5. възнаграждението по реда на член 266, алинея 1 от Кодекса на труда; 6. възнаграждението, заплатено при престой или заради индустриална нужда, по член 267, алинея 1 и 3 от Кодекса на труда; 7. възнаграждението по реда на член 268, алинея 2 и 3 от Кодекса на труда.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР