Въпрос за множество течове от амортизирана питейна водопроводна мрежа в

...
Въпрос за множество течове от амортизирана питейна водопроводна мрежа в
Коментари Харесай

Танер Али: В 21 век, в европейска България, общини страдат от безводие, а питейната вода се лее по улиците

Въпрос за голям брой течове от амортизирана питейна водопроводна мрежа в пловдивския квартал „ Столипиново “, регион „ Източен “, зададе националният представител от Движение за права и свободи Танер Али на районния министър Иван Шишков.

Проблемът е голям и чака своето решение повече от 15 години. Става въпрос за голям брой течове от амортизирана питейна водопроводна мрежа, която наводнява жилищни кооперации на улица „ Батак “ № 44, вход „ Г “ и жилищни кооперации на същата улица от номер 4001 до 4004.

Проблемът с наводняването на избите е налице и на улица „ Сокол “ от № 1 до № 39 в това число. Това са жилищни кооперации с непрекъснато наводнени мазета.

Този голям неуреден с години проблем първо основава огромно стеснение на хората, които не могат да употребяват избите си по предопределение. Второ, това компрометира железобетонните структури на засегнатите кооперации, както и пътната инфраструктура, където водата се лее сред блоковете и жилищните пространства. И трето, само че не на последно място, това е причина за разпространяване на заболявания, съобщи Танер Али. И попита Шишков какви ограничения и дейности ще предприеме Министерство на регионалното развитие за решение на казуса и в какви периоди ще започват ремонтните действия.

ВиК Пловдив в качеството си на оператор дава водоснабдителни и канализационни услуги на потребителите на обособена територия на област Пловдив. Осигуряването на непрестанно водоснабдяване, повишение надеждността и възстановяване качеството и успеваемостта на предоставените услуги са част от сериите, заложени в контракта, към които ВиК Пловдив се отнася с нужната грижа и отговорност. В своята активност сдружението съблюдава прецизно настоящата нормативна уредба в Република България, отговори министър Шишков.

Той изясни още: „ ВиК Пловдив поставя нужните грижи и неизменност при поддържането на уличната водоснабдителна и канализационна мрежа в квартал „ Столипиново “, в това число и на всички представени от Вас улици. Съгласно член 6 от Наредба 4 от 14 септември 2004 година за изискванията и реда за присъединение потребителите и за прилагане на водоснабдителни канализационни системи услугите на водоснабдяването и канализацията се реализира от оператора до границата със сградната водопроводна апаратура или вътрешната площадкова дворна и водоснабдителна мрежа на потребителите. “.

Повдигнатите от вас проблеми засягат главно положението на вътрешната разпределителна мрежа на жилищните блокове на квартал „ Столипиново “, което е грижа и отговорност на живеещите в тях и не влиза в директните отговорности на ВиК Пловдив, което не стопанисва, поддържа и експлоатира вътрешните сградни съоръжения. Въпреки това ВиК операторът е подготвен да откликне и остава в подготвеност да окаже цялостно подпомагане посредством даване на експертни съвещания и техника на живеещите за осъществяване от тяхна страна на нужните ремонтни действия по възстановяване и възобновяване на вътрешните ВиК съоръжения, сподели Иван Шишков.

Като цяло уличната и водопроводната и канализационна мрежа в квартал „ Столипиново “ град Пловдив се намира в положително експлоатационно положение и действа обикновено. Регулярно и при зародили повреди се правят планови спешни поправки, увери районният министър.

В една европейска България и в европейски град на културата, за какъв бе определен Пловдив, тази панорама е доста нелицеприятна, отвърна Танер Али. Той даде на министър Шишков фотоси на уличната мрежа, не от блоковото пространство, където се отичат води и се лее питейна вода.

Каква е ерозията, дали е в самото блоково пространство или е отвън, или е от вид, който е способен към ВиК Пловдив, това е редно да бъде тествано и от ваша страна с комисия, с цел да се откри тъкмо къде са тези повреди. Защото в 21-ви век, когато светът се занимава с световното стопляне, с проблемите на екологията, с топенето на ледовете в Северен ледовит океан ние към момента се опитваме да решаваме битови проблеми на жителите, продължи националният представител от Движение за права и свободи.

В европейска България, господин министър, едни общини към момента страдат от безводие, питейна вода няма и тече по улицата. И това го плащаме всички ние данъкоплатците в нашата страна, сподели още Танер Али.

Той напомни, че идва година на суша и следва безводие. Вместо да пестим водата, я оставяме да тече по улицата, сподели Али. И прикани Шишков за доста незабавни и съществени ограничения в Пловдив и други области със същите проблеми.

Мога да ви уверя, че ВиК Пловдив ще направи проверка, с цел да види дали има проблем или не в самата водоснабдителна система на уличната регулация, даде обещание в отговор Иван Шишков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР