Въпрос: Трябва ли ми разрешение от работодателя, ако искам да

...
Въпрос: Трябва ли ми разрешение от работодателя, ако искам да
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд News: Трябва ли ми разрешение за ползване на неплатен отпуск?

Въпрос: Трябва ли ми позволение от работодателя, в случай че желая да употребявам неплатен отпуск?

К. Стоянова, гр. Пловдив

Отговор: Работодателят, по искане на служащия или служителя, може да му позволи използването на неплатен отпуск. Тук би трябвало да обърнем внимание, че член 160 от Кодекса на труда планува правна опция за използването на неплатен отпуск, само че той не е субективно право на служащия или служителя и използването му става с позволение от работодателя. Ползването на неплатен отпуск не зависи от това дали служащият или служителят е употребил полагащия се заплатен годишен отпуск. Освен това, използването на неплатен отпуск не зависи от продължителността на трудовия стаж на служащия или служителя.

В алинея 2 от същия член обаче, законодателят задължава работодателя да позволи еднократно използването на неплатен отпуск, до една година, на служащ, който е в правно отношение с институция на Европейския съюз, отвън случаите по член 120а, с Организацията на обединените народи, с Организацията за сигурност и съдействие в Европа, с Организацията на Северноатлантическия контракт или с други интернационалните държавни организации. Правото на прилагане на този отпуск е еднократно и не може да се употребява наново, в това число и при промяна на работодателя. Работодателят е задължен да освободи служащия или служителя, единствено в случай че са налице описаните предпоставки, а право на подобен отпуск имат единствено лицата за които са изпълнени горните условия.

Работникът или служителят, с цел да употребява отпуска по член 160 алинея 2, би трябвало да показа на работодателя, дружно с молбата за отпуск, доказателства че фактически дава отговор на условията за използването на този тип отпуск.

Ползването на неплатен отпуск става по самодейност на служащия с отправянето на писмена молба до работодателя. Молбата наложително би трябвало да съдържа началото на използването и продължителността на отпуска, избрана в работни дни. За да даде единодушието си и да позволи използването на отпуска, работодателят издава писмена заповед за отпуск.

Неплатеният отпуск по член 160 от КТ се зачита за стаж до 30 работни дни за една календарна година, а над 30 работни дни, единствено в случай че това е планувано в Кодекса на труда, различен закон или нормативен акт на Министерския съвет.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР