Въпрос, свързан енергийните компенсации, зададе зам.-председателят на ДПС Халил Летифов,

...
Въпрос, свързан енергийните компенсации, зададе зам.-председателят на ДПС Халил Летифов,
Коментари Харесай

Халил Летифов: Половината българи нямат достъп до дърва

Въпрос, обвързван енергийните обезщетения, зададе зам.-председателят на Движение за права и свободи Халил Летифов, ръководител на парламентарната Комисия за децата, младежта и спорта, на вицепремиера и обществен министър Лазар Лазаров.

Каква е политиката на кабинета за енергийните обезщетения изключително на уязвимите групи в българското общество? Каква е политиката за справяне с енергийната беднотия, попита Летифов. И разшири питането си: Каква е политиката на държавното управление за оправянето с рецесията в обезпечаването на дървата за огрев?

Спомняме си, че кабинетът при започване на годината – на 15 февруари, разгласи гръмко, че ще има дърва по 45 лв. кубика за популацията, само че през днешния ден нито има дърва за популацията, нито тяхната цена е по 45 лв., разяснява националният представител от Движение за права и свободи.

Това е един извънредно сериозен въпрос, който към момента не е решен, а ние сме в зимния сезон, каза Летифов. И настоя да знае какво прави кабинетът, с цел да обезпечи българското население, изключително уязвимите групи, с дърва за огрев, с енергоносители и то на налична цена?

Върви акция за поддръжка на лицата за целеви помощи за отопление. За първи път размерът за помощите за отопление е извънредно висок, съгласуван е с настоящите процеси в страната. Около 310 души ще могат да се възползват, отговори вицепремиерът Лазар Лазаров.

Приключи към този момент подаването на заявки по тази стратегия. В момента тези, които са подали своите заявки до крайния период 30 октомври, ще могат да бъдат подкрепени. Успоредно с това сега върви една спомагателна мярка за към 50 хиляди души. До края на 14 ноември лицата ще могат да подават заявки, с цел да могат да употребяват тази поддръжка, заяви Лазаров.

По отношение на обезпечаването на дърва за огрев, с Министерство на земеделието, Министерство на труда и Агенцията за обществено подкрепяне сключихме съглашение, в което е планувано оказването на поддръжка от страна на държавните горски стопанства към лицата, които получават целеви помощи за отопление, с цел да могат те да получат такава помощ на преференциални цени, сподели още вицепремиерът.

Що се отнася до по този начин наречената „ енергийна беднотия “ – до края на годината ще създадем формулировка. Онова, което повтаряме непрестанно е, че енергийната беднотия не е категория от системата на общественото подкрепяне. Енергийната беднотия не е категория и проблем, който се взема решение със обществени помощи, изясни Лазар Лазаров.

Беше маркирано, че освен поддръжка следва да бъдат подхванати и дейности за повишение на енергийната ефективност и несъмнено и на други действия, които са свързани с достъп до сила, достъп до енергийни запаси, тъй че да може да се отговори на този въпрос, добави вицепремиерът.

Имаме съглашение сред Министерството на труда, Министерството на земеделието и Агенцията за обществено подкрепяне за обезпечаване на дърва за огрев. Във всички случаи лицата имат и опция, дотолкоз доколкото цените на електрическата сила за бита са на контролиран пазар, заключи той.

Вярвам във вашите старания. Ние ще следим тематиката, тъй като е извънредно значима. Все още огромна част от популацията, нямат достъп до дърва. А повече от половината от хората се отопляват на дърва, разяснява Халил Летифов.

Ние ще настояваме това, което обявихте – че те ще се доставят на преференциални цени, да е действителност, тъй като към момента дърва за 45 лв. кубика е единствено едно положително благопожелание. Това не е действителност и остава проблем. 50 % от българските жители, изключително в дребните обитаеми места, нямат достъп до енергоносител, разбирайте дърва, сподели още Летифов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР