Въпрос: Няма да имам възможност да ползвам годишната си отпуска

...
Въпрос: Няма да имам възможност да ползвам годишната си отпуска
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Условия за прехвърляне отпуската за следваща година

Въпрос: Няма да имам опция да употребявам годишната си отпуска до края на тази година. Имам ли право да я трансферира за идната година и в случай че отговорът е позитивен, то каква е процедурата? 

К. Пенев, гр. София

Отговор: Ползването на платения годишен отпуск може да се отсрочи за идната календарна година както от работодателя, по този начин и от служащия или служителя:

1. От работодателя - заради значими индустриални аргументи при изискването на член 173, алинея 5, изречение трето;

2. От служащия или служителя – когато употребява различен тип отпуск или по негово искане със единодушието на работодателя. 
Законът планува, че служащият или служителят употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Когато използването на платения годишен отпуск е отсрочен от работодателя за идната година, в този случай на работника/служителя се обезпечава прилагане на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година заплатен годишен отпуск. При отсрочване от страна на работника/служителя може да са отсрочи целия или част от платения годишен отпуск. Отпускът се отсрочва по искане на служащия и при единодушие на работодателя. Съгласието на служащия и работодателя е задоволително, с цел да бъде отсрочен отпускът за идната година. 

Когато отпускът е отсрочен или не е употребен до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е задължен да обезпечи използването му през идната календарна година, само че не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се поставя. Когато платеният годишен отпуск или част от него не е употребен до приключване на две години от края на годината, за която се поставя, без значение от аргументите за това, правото на използването му се погасява по отминалост. 
Законът открива, че при започване на всяка календарна година, само че в период не по-късно от 31 януари, работодателят е задължен да уведоми документално всеки служащ или чиновник за размера на платения годишен отпуск, който има право да употребява през календарната година, в това число отсрочен или необработен от предишни календарни години.

Справка: 
член 176, алинея 1 от Кодекса на труда
член 173, алинея 5 от Кодекса на труда
член 176, алинея 1, т. 2 от Кодекса на труда
член 176, алинея 2 от Кодекса на труда
член 176а, алинея 1 от Кодекса на труда
член 37а от Наредба за работното време, почивките и отпуските

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР