Въпрос на обсъждане е дали терминалът да се управлява от

...
Въпрос на обсъждане е дали терминалът да се управлява от
Коментари Харесай

Константин Бачийски: Печелившата икономическа формула за Бургас е повече кораби и по-малко ресторанти в пристанището

Въпрос на разискване е дали терминалът да се ръководи от държавен, или нов частен оператор посредством отдаване на концесия

„ Бъдещето на Пристанище Бургас е обвързвано с обслужване на кораби и товари, а не с построяването на лъскави офиси и заведения на мястото на съществуващите корабни места “ - разяснява претендентът за депутат Константин Бачийски по време на диалози, отдадени на морския превоз и търговия.

Водачът на листата на „ Продължаваме Промяната “ в Бургас дефинира като неуместна концепцията главната функционалност на врата да бъде сведена единствено до даване на занимания за туристи посредством разнообразни атракции в новата Зона за публичен достъп и посредством отделяне на нови офис площи.           

„ Ако заложим единствено на комерсиалните обекти, дълготрайно ще загубим. Време е да признаем, че няма по какъв начин заведенията за хранене да заменят корабите и това да докара до сериозен стопански напредък. “ – добави той.

Бачийски напомни, че в исторически проект градът се е разраствал около развиването на пристанището, защото обслужването на корабите генерира спомагателни приходи и работни места поради съпътстващите действия при обработката на товари.
 Константин Бачийски обвързва основаването на нов терминал най-много с обработването на „ ро-ро “ товари
Преди няколко години Константин Бачийски показа „ План за икономическо развиване за Бургас “.

Точка 3 от тази стратегия е отдадена точно на развиването на Пристанище Бургас.

Кандидатът за депутат уточни, че и сега има доста съвременни офиси в града, които стоят празни.

„ Офиси могат да се строят на всички места, само че кораби могат да бъдат обслужвани единствено в пристанището. А и приходите за един ден от едно корабно място постоянно са по-високи от генерираните доходи за месец от наеми на всички търговски обекти в Зоната за публичен достъп – пресмята Бачийски.

Той дефинира като стопански обоснована концепцията корабните места  „ шесто “, „ седмо “ и „ осмо “ да бъдат по-тясно свързани с града, само че настоя корабните места във вътрешността в морето да бъдат освен непокътнати, само че и да бъдат построени в допълнение нови дълбоководни терминали.

Прогнозният резултат от влизането им в експлотатация е увеличение на конкурентоспособността на Пристанище Бургас.

Въпрос на разискване е дали терминалът да се ръководи от държавен или нов частен оператор посредством отдаване на концесия, с цел да се реализира даването на конкурентни цени за обслужване на кораби и товародатели.

Константин Бачийски обвързва основаването на нов терминал най-много с обработването на „ ро-ро “ товари/ предопределени за транспортни средства/, „ ро-ло “ товари /за транспорт на жп вагони/ и контейнерни товари.

Депутатът уточни като главно преимущество на този сегмент това, че товарите са опаковани, не провокират замърсяване или запрашаване, а при превозването им към вътрешността на страната и Европа ще минават през съществуващия излаз на Пристанище Запад, а от там непосредствено в индустриалните зони или автомагистрали. По този метод икономическите изгоди ще остават за Бургас без по никакъв метод да се натоварва трафикът в централните елементи на града.

„ За седеммесечното ръководство на „ държавното управление на смяната “ спряхме остарелия план за общоприет проект, предусещащ  унищожаването на съществуващите корабни места и стартирахме нов план за общоприет проект, които освен резервира тези места, само че и планува основаването на нови такива. И в случай че ние през днешния ден не можем да използваме преимуществата на нашето пристанище,  положителната локация, близостта до мегаполиса Истанбул, близостта до възможната свободна икономическа зона в летище Равнец, автомагистрала „ Тракия “ и автомагистрала „ Черно море “, ще изгубим опциите за стопански напредък. Така съседите ни от Констанца ще не престават да развиват интензивно своето пристанище, а в Бургас ние ще пием чай или кафе край пустите корабни места. И в случай че продължаваме да трансформираме пристанище Бургас в някаква огромна сладкарница, това ще е тежък грях към града и към бургазлии “- разяснява Константин Бачийски.

Затова съгласно него на града, района и страната са нужни хора, които пазят публичния интерес и имат визията да създадат нужната смяна.

А такива хора в „ Продължаваме Промяната “ има доста.

 

 

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР