Въпрос: Имам ли право на социални придобивки, ако работя на

...
Въпрос: Имам ли право на социални придобивки, ако работя на
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Социални придобивки при втори трудов договор

Въпрос: Имам ли право на обществени придобивки, в случай че работя на втори трудов контракт?

К. Асенов, гр. Русе

Отговор: Съгласно член 111 от КТ служащият или служителят може да подписва трудови контракти и с други работодатели за осъществяване на работа отвън откритото за него работно време по главното трудово правно отношение (външно съвместителство), в случай че не е уговорено друго в самостоятелния му трудов контракт по главното му трудово правно отношение. Платеният годишен отпуск се дефинира съразмерно на времето, зачетено за трудов стаж. Трудовият стаж се пресмята по общите правила, като се набира по часове, дни и месеци (чл. 355 КТ). При работа по два трудови контракта, отпускът се позволява и употребява по всяко правно отношение. Няма спънка при подписан втори трудов контракт на съображение чл.111 от Кодекса на труда да се употребява заплатен годишен отпуск по едно и също време и по двете правни отношения. В случай, че платеният годишен отпускът не се употребява по едно и също време или се поставя отпуск с друга дълготрайност, то е допустимо да се съобщи прилагане на заплатен годишен отпуск от единия шеф и неплатен отпуск – от другия шеф.

Съгласно член 12, алинея 8 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата спомагателното трудово заплащане за трудов стаж и професионален опит (клас) се заплаща за фактически отработено време в границите на съответната месечна дълготрайност на работното време единствено по главното трудово правно отношение, а при ненапълно работно време - по всеки обособен трудов контракт, до допълнението им до съответната месечна дълготрайност на работното време. Следователно, в случай че главното трудово правно отношение е на 8 часа, то по контракта по член 111 от КТ не се поставя заплащане за трудов стаж и професионален опит. 

Съгласно член 296 от Кодекса на труда работодателят обезпечава на служащите и чиновниците гратис работно и униформено облекло при условия и по ред, открити от Министерския съвет или в групов трудов контракт. Наредбата за безплатното работно и униформено облекло (ДВ, бр. 9 от 2011 г.) (НБРУО) регламентира реда, метода и изискванията за даване на гратис работно и униформено облекло от работодателите на служащите и чиновниците. 

Съгласно член 292 от КТ, социално-битовото и културното обслужване на служащите и чиновниците се финансира със средства от работодателя и от други източници. Начинът на потреблението на средствата за социално-битовото и културното обслужване се дефинира с решение на общото заседание на служащите и чиновниците – чл.293, ал.1 от КТ.

Следователно средствата от СБКО се употребяват по метода, избран от общото заседание. С оглед наредбите, работодателят не може да подрежда погашение или неизплащане на средства за социално-битово и културно обслужване без решение на общото заседание на служащите и чиновниците.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР