Въпреки всички усилия, животът - понякога под формата на разрушителна

...
Въпреки всички усилия, животът - понякога под формата на разрушителна
Коментари Харесай

Емблематични сгради, които никога не е трябвало да бъдат събаряни

Въпреки всички старания, животът - от време на време под формата на разрушителна топка - ни припомня, че нищо не трае постоянно, даже архитектурата, която дефинира обещано място или културна ера.

Красиво е, когато една постройка доближи статус на емблематична поради въздействието си върху естетиката, поп културата и всекидневието. Но е доста по-съкрушителен удар, когато конструкция с това достолепие би трябвало да бъде разрушена, нормално в интерес на по-модерна и може би по-малко вдъхновяваща конструкция.

Но най-тъжното е, че даже работата на най-известните архитекти не е застрахована от заличаване. Ето няколко забележителни здания, които са били разрушени и чието завещание - за положително или неприятно - стои като безмълвно приемане на времето.

Гара Пенсилвания
       Вижте тази обява в Instagram.                      
Публикация, споделена от Pennsylvania Station (@pennysilvaniastation)

Оригиналната гара Пенсилвания, обичаната отминала забележителност на Ню Йорк, е издигната през 1910 година от именитата компания McKim, Mead & White. Собственост на Pennsylvania Railroad, постройката Beaux Arts е разрушена през 1963 година заради спад в железопътния превоз. След това е сменена с Медисън Скуеър Гардън и настоящата итерация на Пен Стейшън.

Женската болница Prentice

Отличителен образец за бруталистична архитектура, женската болница и център за майчинство Prentice в Чикаго е проектирана от Бертран Голдбърг и приключена през 1975 година Сградата е разрушена през 2013 година, откакто нейният притежател, Северозападният университет, декларира, че има потребност от мястото за настаняване на медицински проучвателен уреди.

Циклорамата на Гетисбърг
       Вижте тази обява в Instagram.                      
Публикация, споделена от George Eberhart (@perry_normal23)

Центърът за гости в Националния боен парк Гетисбърг, по-известен като Гетисбъргската циклорама, е планиран от Ричард Неутра. В него се обитаваше 360-градусова картина от Пол Филипото на борбата от Гражданската война „ Атаката на Пикет “. Модернистичната конструкция е открита през 1962 година и, макар митингите, е била разрушена от Службата за национални паркове през 2013 година, с цел да се резервира историческият подтекст на обекта.

Хотел Марлборо-Бленхайм

Завършен през 1906 година, Marlborough-Blenheim е курортен хотел, който украсява бреговата линия на Атлантик Сити, Ню Джърси. Проектирана от Уил Прайс, грандиозната конструкция е показана в голям брой филми, в това число Плажовете на Гари Маршал и е била хазаин на Уинстън Чърчил. През 1978 година историческата конструкция е разрушена, с цел да направи място за казино.

Хотел Савой-Плаза

След разрушаването на истинския хотел Savoy, Хари С. Блек – тогава притежател на хотел Plaza – употребява мястото, с цел да построи хотел Savoy-Plaza, който отваря порти през 1927 година Сградата, проектирана от McKim, Mead & White, е емблематична конструкция по продължение на край Сентръл парк в Ню Йорк до разрушаването му през 1965 година, правейки място за постройката на General Motors.

Хейвънхърст

През 1919 година съветската актриса Алла Назимова купува Хейвънхърст, имение, издигнато през 1913 година на холивудския бул. Сънсет. До 1927 година тя е добавила вили към главната къща и отваря парцела като Garden of Alla Hotel. Новите притежатели преименуват парцела на Градината на Аллах през 1930 година Преди да бъде опустошен, с цел да направи място за банка през 1959 година, хотелът е именито холивудско котило, приютяващо посетители като Ф. Скот Фицджералд, Грета Гарбо и Франк Синатра.

Хотел Империал

Заменяйки истинския хотел Imperial в Токио, откакто последният бил погубен от пожар, итерацията на Франк Лойд Райт на постройката е открита през 1923 година в присъщия за него възрожденски жанр на маите. И макар че оцелява съвсем невредима след земетресението от онази година, емблематичната постройка не устоява на тестването на времето. Тя е разрушена през 1967 година, с цел да направи място за високата трета итерация на хотела.

Капсулната кула Накагин
       Вижте тази обява в Instagram.                      
Публикация, споделена от Nakagin Capsule Tower (@nakagincapsuletower)

След многочислени несполучливи опити за избавяне на постройката на капсулната кула Накагин, нейното разрушение стартира на 12 април 2022 година Причината е влошаващото се положение на постройката, макар нейната емблематичност. Проектирана от проектант Кишо Курокава, жилищната и офис конструкция със смесено предопределение е композиция от две взаимосвързани кули, които съдържат 140 сглобяеми и независими капсули. Всяка капсула трябваше да се подменя на всеки 25 години, само че това по този начин и не се случи заради липса на финансиране.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР