Въпреки всички разногласия относно версиите за произхода на Празника на

...
Въпреки всички разногласия относно версиите за произхода на Празника на
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата за днешния празник

Въпреки всички различия по отношение на версиите за произхода на Празника на влюбените и по отношение на него, 14 февруари може да се схване като потребен мотив да деянията малко повече внимание към околните си, да ги зарадвате и изненадате прелестно. С цялото многообразие от хрумвания за дарове и благоприятни условия за прелестно превозване на времето, сантименталната вечеря остава обичайната и е почтена даже за тези, които през днешния ден избират да отбележат Трифон Зарезан.

Според хипотезите за появяването на днешния Празник на влюбените той се свързва с езическия ден на плодородието Луперкалии, който се чествал годишно на мястото, където съгласно легендата вълчицата кърмила създателите на Рим - Ромул и Рем - с млякото си. Според другата версия Денят на всички влюбени, прочут още като Свети Валентин, се свързва с легендата за тайните венчавки на свещеника Валентин обратно на волята на император Клавдий II. Според нея точно на 14 февруари 269 година този съчувстващ на влюбените духовник бил екзекутиран.

Въпреки че Православната черква не е признала този празник, той е придобил необятна известност.
Вечеря за двама
Струва си да се има поради, че в подобен ден масите в заведенията за хранене нормално са доста търсени, а в това време при сегашните коронавирусни условия не всеки има предпочитание да върви на многолюдни места, даже при съблюдаване на всички епидемиологични ограничения. Затова ви предлагаме сами да приготвите сантиментална, вкусна, бърза и истинска вечеря.

Диетолозите, както нормално, поучават да ставате от масата с леко възприятие на апетит в интерес на храносмилателния тракт, което също ще бъде потребно за сантиментална конюнктура. Колкото и прелестни да са ястията на усет, довечера не трябва да се увличате.
Стек с гарнитура от аспержи




Снимка: iStock

Необходими съставки за две порции:
Тънък стек (или Skirt steak) - 500 г Млади зелени аспержи - 120 г Чесън - 1 глава Патладжан - 1 бр. Растително масло за пържене - 5 мл Зехтин екстра върджин - 2 мл Кисело мляко – 30 г Сол, прясно надробен черен пипер - на вкус
Приготовление:

1. Отстранете непотребната влага от месото, като попиете с хартиени кърпи. Разделете на две равни части, нарежете напречно и ги оставете на въздух за 30 минути, тъй че пържолите да доближат стайна температура. Ако ги изпържите студени, те ще бъдат жилави и „ гумени “.

2. Отрежете върха на необелената глава чесън, налейте малко зехтин в средата и увийте чесъна във фолио.

3. Измийте патладжана и направете няколко дупки с вилица.

4. Сложете квалифицираните зеленчуци в тава за печене в авансово загрята на 180 градуса фурна и печете 35 минути. Тези съставки за соса могат да се подготвят авансово, защото няма да са ви нужни горещи.

5. След изпичането разрежете патладжана на две половини по дължина и извадете цялата му сърцевина с лъжица.

6. Извадете чесъна от фолиото и пресовайте всички скилидки в купата с патладжана. При термичната обработка чесънът става мек като картофено пюре, а етеричните му масла се изпаряват, оставяйки единствено прелестен усет.

7. В купа прибавете киселото мляко, солта и прясно надробен черен пипер към зеленчуците – пасирайте с пасатор до еднородна примес.

8. Налейте олио в загрят тиган и поставете пържолите. Пържете по две минути от всяка страна. След това още по минута и половина.

9. Поставете готовите пържоли върху дъска и ги оставете да починат за четири минути. След това ги поръсете с обичаните си подправки и нарежете на тънки линии напречно на влакната (по този метод месото ще стане по-крехко и усетът му ще се разкрие напълно).

10. Междувременно сварете младите аспержи във вряща вода за една минута или запържете в тиган по едно и също време с месото.

11. В центъра на две чинии сложете половината сос, също половината сварени аспержи, а върху тях, като запазите формата на пържолата, поставете нарязаното месо.
Печена ципура в бяло вино


Какво ви би трябвало за две порции:
Ципура - 2 бр. Бяло изсъхнало вино - 200 мл Каперси – 20 г Сушени домати - 50 г Чери домати – 80 г Маслини – 50 г Розмарин - 2 стръка Мащерка - 2 стръка Чесън - 1 скилидка Мини спанак – 50 г Масло - 10 г Сол, прясно надробен черен пипер - на вкус
Начин на подготвяне:

1. Почистете рибата от черва и люспи, в случай че не сте я купили почистена.

2. От двете страни на рибата направете няколко плитки надлъжни разреза.

3. Поставете рибата в центъра на лист фолио и свържете краищата, тъй че да получите " лодка ". Повторете същото с втората риба.

4. Разделете всички съставки, като се изключи маслото и спанака, на равни половини и поставете към рибата.

5. Налейте 100 мл бяло изсъхнало вино във всяка " лодка ".

6. Добавете сол и прясно надробен черен пипер.

7. Затворете лодките.

8. Печете в авансово загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

9. Междувременно в разгорещен тиган разтопете маслото и бързо задушете спанака, тъй че листата да останат цели и да не се трансфорат в каша.

10. Сложете половината от спанака в паница, върху него поставете изпечената риба, а по краищата наредете зеленчуците от едната " лодка " и залейте с получения сос. Повторете същото с втората паница.

Полейте ястията уместно с уместно вино. Независимо дали предпочитате днешния български празник Трифон Зарезан, или ще се отдадете единствено на роантика, пожелаваме ви светла вечер и положително въодушевление. И да ви е сладко!

Източник на рецептите: ТАСС

 

Още от РЕЦЕПТИ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР