Въпреки усилията на Северна Македония и България за преодоляване на

...
Въпреки усилията на Северна Македония и България за преодоляване на
Коментари Харесай

София и Скопие осъдиха палежа на българското знаме

Въпреки напъните на Северна Македония и България за превъзмогване на разликите и стъпките в посока решение на проблемите сред двете страни, едно събитие, случило се през вчерашния ден на обичаен македонски фестивал, още веднъж нагнети напрежението.

По време на годишния Вевчански карнавал в районен съд Македония бе запалено българското знаме. Вѐвчани е село в югозападната част на Северна Македония, център на едноименната община, в която е единственото обитаемо място.

Реакцията на България не закъсня, като вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския дипломат в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред държавното управление на Република Северна Македония мощното отвращение на страната от този вандалски акт. Посланик Ангелов насочи остра вербална нота до Министерство на външните работи на Република Северна Македония.

„ По мотив информацията за изгореното българско знаме в село Вевчани в Република Северна Македония, аз помолих българския дипломат в Скопие да изрази до държавното управление на Република Северна Македония нашето мощно противоречие с този акт на вандализъм. Посланик Ангелов към този момент е изпратил остра вербална нота до Министерството на външните работи на РСМ ", написа Захарева във Facebook.

Министерството на външните работи на районен съд Македония също осъди изгарянето на българското знаме на карнавала във Вевчани, оценявайки го като нездравословно за репутацията на страната.

„ Вековната традиция не би трябвало да бъде застрашена от действия, които омаловажават или наскърбяват народи, страни, изключително нашите съседи. Осъждаме изгарянето на знамето на Република България по време на Карнавала във Вевчани, деяние, което освен поврежда репутацията на Карнавала, само че и репутацията на Република Северна Македония ", написа във Facebook Министерството на външните работи.

Вчера силите на реда се пробваха да предотвратят провеждането на карнавала заради пандемията от ковид. Участниците в карнавала обаче все пак минаха по централаната част на селото. Полиция имаше единствено в центъра на селото и пред общината, съобщи локалната телевизия Алсат М. Според кмета Сашо Янкоски " всички са имали виновност за напрежението, само че най-вече полицията, която е изпратила прекомерно доста чиновници на реда ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР