Въпреки твърденията, че партията на президента Вучич е откраднала гласовете“

...
Въпреки твърденията, че партията на президента Вучич е откраднала гласовете“
Коментари Харесай

Защо и Русия, и САЩ подкрепят сръбския популистки лидер?

Въпреки изказванията, че партията на президента Вучич е „ откраднала гласовете “ на последните избори, наподобява, че Западът слага стабилността на Балканите пред демократичната легитимност.


Докато Европа празнуваше Коледа и Нова година, сръбската прозападна съпротива организира серия от манифестации поради хипотетичната изборна машинация. Но фактът, че и Съединените щати, и Русия – макар че са геополитически противници – намерено поддържат популисткия президент на Сърбия Александър Вучич, дава доста малко вяра на опозиционните водачи в битката им за отменяне на вота.

На 17 декември в тази страна от Югоизточна Европа се организираха предварителни парламентарни и общински избори, на които ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПС) завоюва 46,72% от гласовете. Оттогава опозицията организира няколко ежедневни митинга, изразявайки противоречие с изборните резултати.

Мариника Тепич, една от лидерките на опозицията, разгласи гладна стачка, настоявайки за отменяне на парламентарните и локалните избори в страната, до момента в който главният опозиционен алианс „ Сърбия против насилието “ твърди, че изборите са били откраднати, изключително при гласуването за градските управляващи в Белград.

Освен това интернационалните наблюдаващи от Службата за демократични институции и права на индивида на ОССЕ, от Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обявиха, че СПС е „ имала незаслужено преимущество посредством медийни пристрастия, напън върху чиновници в обществения бранш и корист с обществени

Въпреки че в. The Independent излъчи митинга на опозицията на 30 декември, Западът не наподобява обединен във връзка с обстановката в Сърбия. Съединените щати, като съществена задгранична мощ, настояща на Балканите, наподобява намерено поддържат доминираното от СПС сръбско държавно управление.

След като протестиращи на 24 декември се пробваха да влязат в градския съвет на Белград и се сблъскаха с полицията за битка против безредиците, посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кристофър Хил написа в мрежата X, че „ легитимността на демократичните процеси зависи от прозрачността и от готовността на всички страни, печелейки или губейки, да зачитаме волята на народа, изразена в урните “. Той също по този начин акцентира, че „ насилието и вандализмът против държавни институции нямат място в едно демократично общество “.

Подобно изказване беше явен сигнал, че Вашингтон, въпреки да приканва Сърбия да работи с ОССЕ за справяне с „ несправедливите условия “ към изборния развой, е малко евентуално да поддържа това, което Москва показва като „ опит за прелом в жанр Майдан “ в Белград.

Наистина, както Кремъл, по този начин и проправителствените медии в Сърбия популяризират тезата за „ новия Майдан “, базирайки се на експулсирането на украинския президент Виктор Янукович от власт през 2014 година Следователно не е изненадващо, че след бурния митинг на 26 декември Вучич се срещна с съветския дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко, който упрекна западните страни, че „ се пробват да отмъстят на сръбския водач “, защото съгласно известията той отхвърля да се причисли към антируските наказания, наложени на Москва след нейното навлизане в Украйна.

Сръбските проправителствени таблоиди възприеха същата изразителност, потвърждавайки, че Германия е забъркана в продължаващите митинги против политиката на Белград във връзка с Москва. В реалност нито Германия, нито която и да е друга западна страна в миналото е оказвала сериозен напън върху Сърбия да наложи наказания на Русия, само че Кремъл употребява сходен роман, с цел да сътвори заблуда вкъщи, че Путин към момента има другари в Европа.

Вучич също печели от сходна съветска изразителност, защото в очите на своите проруски гласоподаватели той може да се показа като „ общественик, който отхвърля да следва западните заповеди и да постанова наказания на Москва “. Ето за какво той е измежду трима европейски водачи (другите двама са министър председателят на Унгария Виктор Орбан и президентът на Турция Ердоган), получили писма с новогодишни поздравления от съветския президент.

От своя страна Съединени американски щати, наподобява не обръщат изключително внимание на този фарс. Вашингтон остава фокусиран върху осъществяването от Белград на предлагането на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово. По този метод е малко евентуално да е чисто съвпадане, че сръбското държавно управление, след изказването на Хил, призна издадените от Косово регистрационни номера. Това е ход, който може да се пояснява като имплицитно признание от Сърбия на едностранно оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово.

Съвсем наясно с това, косовският министър председател Албин Курти сподели, че решението на Белград е взето „ в опит да се понижат рецензиите към интернационалната общественост след нередностите и измамите “ на последните избори. Но наподобява държавното управление му е последвало пътя на Сърбия и също е направило „ жест на благосклонност “. Според отчетите основният прокурор на Специалната прокуратура на Косово е отменил заповедта за арест против съдружника на Вучич Милан Радойчич, който изигра главната роля в престрелката на 24 септември с ръководената от етнически албанци косовска полиция в доминираното от сърби Северно Косово, при която бяха убити четирима хората.

Следователно и Белград, и Прищина употребяват хипотетичните сръбски изборни нередности като разменна монета, до момента в който безшумно работят за нормализиране на връзките, което наподобява е един от главните цели на Съединени американски щати в района.

В резултат на това сръбската съпротива надали ще реализира задачите си и отменяне на изборите. Макар да се застъпват за по-бърза интеграция в Европейски Съюз, за почтени избори, независимост на медиите и господство на закона, за някои авторитетни политически сили на Запад, изключително в Съединени американски щати, стабилитокрацията на Балканите – и изключително в Сърбия – наподобява има приоритет пред народна власт.„

---------

Анализът на Никола Микович е оповестен в електронното издание bylinetimes.com

-------------------------------------------------

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР