Въпреки тежката година, която изпращаме, заради продължаващата пандемия от COVID-19,

...
Въпреки тежката година, която изпращаме, заради продължаващата пандемия от COVID-19,
Коментари Харесай

Въпреки тежката година българите са оптимисти са за 2022 г.

Въпреки тежката година, която изпращаме, поради продължаващата пандемия от COVID-19, повече от половината българи - 55%, са били щастливи през 2021 година Най-младите в максимален дял декларират, че са били щастливи (близо три четвърти), до момента в който тези над 70 години по-скоро не са били щастливи през изминаващата година. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 година и 2020 година сочат, че през тази годината българи те са били по-щастливи от предходната, само че по-малко щастливи от 2019 г. Това сочи изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа ", отдадено на настройките на българи те за отминаващата 2021 и идната 2022 година. Изследването е осъществено в интервала сред 1 и 7 декември 2021 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " посредством таблет измежду 1009 души на възраст 18+. 



В година, доминирана от пандемия от COVID-19, икономическа неустановеност и политическа неустойчивост, разумно единствено 14% от българи те декларират, че 2021 година беше добра година за България, до момента в който 79% са на мнение, че годината беше неприятна за страната ни.



В относителен проект с данните в последните 5 години, записваме сходни стойности сред тази и предходната година, които обаче са доста разнообразни от данните сред 2017 и 2019 година По всичко проличава, че пандемията и съпътстващите проблеми към нея са трансформирали очевидно оценките на българи те за последните две години в отрицателна посока, сочи още изследването на „ Тренд ”. 

За сметка на това, в персонален проект, превес вземат позитивните оценки – 46% правят оценка годината като добра, до момента в който 42% като неприятна. И тук социолозите записват същата демографска динамичност, като при благополучие то – по-младите и по-богатите в по-сериозни дялове декларират, че годината им е била добра. И тук сравнителните данни от последните години сочат година по-близка до предходната. Разликите сред последните две години и тези сред 2017 и 2019 година наподобяват основни.



Българите са заредени с оптимизъм за идната 2022 година Близо два пъти повече са на мнение, че България я чака по-добра година (47%) от тези, които предвиждат неприятна година за страната ни (24%). Резултатите от последните парламентарни избори оказват въздействие върху настройките в това отношение. Ясно проличава, че последователите на „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “, „ Демократична България “, заявяват очевидно по-високи равнища на оптимизъм за идната година.



В персонален проект, равнищата на оптимизъм са по-високи. Повече от половината (52%) интервюирани декларират, че чакат една по-добра 2022 година в персонален проект, а 18% - по-лоша.

Оптимистичните настройки, както за България, по този начин и в персонален проект са на отчетливо по-високи стойности, спрямо упованията през предходната година по това време. Явно в края на 2021 година виждаме по-близо краят на един сложен интервал, както за страната ни, по този начин и за всеки един от нас, показват от организацията. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР