Въпреки спада в броя на новите заразени с COVID- 19

...
Въпреки спада в броя на новите заразени с COVID- 19
Коментари Харесай

COVID-19: Експерти прогнозират нов пик на петата вълна

Въпреки спада в броя на новите инфектирани с COVID- 19 у нас, специалисти предвиждат нов пик на петата вълна.

Това съобщи за Нова телевизия математикът Лъчезар Томов. Според него покачването на случаите ще се види най-вече до седмица две.

Седмицата, в която учениците бяха у дома поради междусрочната почивка, е причина в последните няколко дни да следим по-малко нови инфектирани на дневна база, споделят математици.

Според тях обаче скоро цифрите още веднъж ще тръгнат нагоре, защото огромна част от популацията към момента не се е срещнала с Омикрон.

А педиатри следят повишаване на случаите при децата в детските градини, които, за разлика от учебните заведения, не са оставали затворени през тази вълна.

В последните 3 седмици педиатри регистрират растеж на инфектирани деца, какъвто не е имало в предходните талази на пандемията. Симптомите при дребните пациенти се разграничават от тези при възрастните, вижда доктор Минева.

„ Около 40 до 50% от децата, минали през кабинетите в ДКЦ-тата са позитивни за Коронавирус. Много огромна част от децата идват с недоволства от коремни болки в комбиниране с нараснала температура. При някои от децата има повръщане, при други стомашни-чревните прояви”, изясни педиатърът доктор Пенка Минева.

Най-висок е броят на инфектираните деца в детските градини.

„ В последната седмица заради ограничение на контактите при учениците по отношение на ваканцията се следи едно известно понижаване на заболеваемостта, само че при децата в градините сред 3 и 6 години, там е доста нараснала към момента заболеваемостта”, добави педиатърът.

Математици пресмятат, че случаите на ковид при деца са нарастнали 18 пъти след появяването на Омикрон. Прогнозата е за нов пик на вълната след междусрочната почивка.

„ Сега ще има още веднъж скок при децата с някакво забавяне, приблизително седмица две по-късно още веднъж скок при възрастните. Ще имаме отново скок, отново спад”, изясни математикът Лъчезар Томов. Според него е рано за разхлабване на ограниченията у нас.

„ Ние имаме огромна част от популацията, която към момента не е била наранена от вируса - по селата, по изолирани райони. Този път с този вид, който имаме, ще стигне това на всички места, в случай че се остави по този начин. Ние не знаем какъв брой възрастни хора по селата са били изпуснати от предходните заразявания”, добави математикът.

Смъртните случаи от петата вълна могат да стигнат 10 хиляди или съвсем двойно повече от тези, които са регистрирани сега, добавя Томов.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР