Въпреки спада по време на пандемията от коронавирус, Гърция все

...
Въпреки спада по време на пандемията от коронавирус, Гърция все
Коментари Харесай

И гърците лапат антибиотици като бонбони

Въпреки спада по време на пандемията от ковид, Гърция към момента е преди всичко измежду всички държави-членки на ЕС по ползване на антибиотици извън лечебните заведения, настояват лекари, представени от " Катимерини ".

Прекомерната консумация на антибиотици рискува да направи вирусите по-устойчиви към тях. Това се повтаря от лекарите от десетилетия. Но има и друго: Сегашното потомство антибиотици, създадено преди десетилетия, бързо наближава края на своята полза и се чака смъртните случаи от резистентни варианти на вируси да се усилят съвсем осем пъти, в случай че създаването на по-нови медикаменти продължи с бързи темпове.

През 2020 година потреблението на антибиотици отвън лечебните заведения в Гърция е било 26,4 дефинирани дневни дози (ДДД) на 1000 поданици, което е забележителен спад спрямо 32,4 ДДД през 2000 година, само че към момента е съвсем два пъти по-високо от междинната стойност за Европейския съюз от 15 ДДД.

Статис Склирос, общопрактикуващ доктор и началник на Центъра за първична здравна помощ в Немея, област Коринт, споделя, че спадът е бил предстоящ, защото заради рестриктивните мерки на пандемията визитите при лекарите от първичната здравна помощ са били по-малко.

Но пациентите също по този начин са склонни да се самолекуват, като постоянно съхраняват антибиотици с изминал период на валидност. Около 30 % от гръцките пациенти употребяват антибиотици, останали от предходни лекувания, независимо и без да се обръщат към лекари за упътвания, споделя Склирос.

В Европейски Съюз 33 000 души годишно умират от резистентни варианти на вируси, а в международен мащаб - 1,3 милиона. Но резистентните варианти ще продължат да се популяризират, защото продължава да се използва настоящето потомство антибиотици, създадени най-вече в интервала 1930-1970 година, споделя Склирос.

Фармацевтичните компании пък се тормозят да създават нови медикаменти, защото проучванията са скъпи. От 2017 година насам са утвърдени единствено осем нови антибиотика, от които единствено два съставляват нов " скелет " или постоянна настройка от два или повече протеина.

В резултат на това се чака до 2050 година смъртните случаи от резистентни вируси да надхвърлят 10 милиона годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР