Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското ди

...
Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското ди
Коментари Харесай

Когато паднат смокиновите листа

Въпреки абсурда с роднинските назначения, Делян Добрев резервира депутатското ди място в Народното събрание и партийния си пост в Хасково

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Пътят към пъкъла е застлан с положителни назначения

Делян Добрев имаше сполучлива кариера в бранш, където неуспехът е елементарен и нормално се мери с милиарди
6 окт 2017
Делян Добрев остава депутат, Народното събрание не одобри оставката му
4 окт 2017
Ръководството и депутатите на ГЕРБ ще вземат решение за оставката на Делян Добрев

Кметът Добри Беливанов не пристигна на срещата на Цветанов с регионалната конструкция на партията в Хасково
3 окт 2017
Делян Добрев излиза от политиката поради абсурда в Хасково

Решението идва след разкрития, че депутатът е кадрувал в общината, само че съгласно него става дума за " интензивно мероприятие " от страна на Българска социалистическа партия
1 окт 2017
ГЕРБ смъкна политическото си доверие от кмета на Хасково

Двама заместици на Добри Беливанов напуснаха постовете си, несъгласни с политиката му
26 сеп 2017 Моделът " Георги Иванов " не си е отишъл от Хасково, а просто е сменен от модела " ГЕРБ ". При това доразвит посредством семейно-приятелските назначения в общината. 10 октомври, 2015 година Жандармерия блокира всички входове на ромския квартал " Република " в Хасково. Проверява коли, документите на хората и какво транспортират. Официалният претекст на Министерство на вътрешните работи за акцията е, че са постъпили 8 сигнала за пазаруване на гласове по отношение на идните локални избори. Акцията обаче не завършва с това, а полицейското наличие остава до изборите на 25 октомври. Същевременно в медиите тече масирана акция против тогавашния кмет на Хасково Георги Иванов, който за пети път е претендент за поста. Дрон демонстрира първокласния му парцел край язовир Клокотница, а скъпото занимание на кмета да колекционира остарели коли е другата най-обсъждана тематика.

Кампанията против Иванов, както и втръсналият на хасковлии олигархичен модел на съсредоточаването на властта в ръцете на един човек и фаворизирането на избрани компании при публичните поръчки през 16-те години на ръководството му донесоха на ГЕРБ съкрушителна победа на вота. А в нощта след него камерите запечатаха хорото, с което от групировката отпразнуваха успеха. То се водеше от регионалния координатор на ГЕРБ и народен представител Делян Добрев, а до него беше определеният на втори тур за кмет Добри Беливанов.

Две години след шампанското и " хорото на успеха " идилията сред кмета и Делян Добрев завърши. Депутатът разгласи издигането на Беливанов за " най-голямата си неточност " и съобщи, че той е на поста с помощта на ГЕРБ. Кметът пък сподели, че е накърнен от държанието на Добрев " като татко " и го упрекна за основаната конфликтна обстановка. От кмета се отхвърлиха още министър председателят и водач на партията Бойко Борисов, както и заместникът му Цветан Цветанов, които приканиха Беливанов да се отдръпна и в Хасково да се проведат предварителни избори за кмет.

Скандалът повдига три значими въпроса. Може ли политик от ранга на Делян Добрев (бивш министър) да бъде по едно и също време парещ последовател на схемата за гратис саниране на блокове, а компании, които се свързват с него, да вземат участие в процеса (дори компания на родителите му). Къде тъкмо е границата на спора на ползи? Вторият въпрос е до каква степен персоналните връзки могат да се употребяват в политиката. Не подрива ли подозрението за роднински назначения реномето и на най-хубавия специалист. Но по-големият въпрос в тази ситуация, който, несъмнено, надали е казус, е може ли бизнес (и освен на локално ниво) без политически подкрепи да има достъп до обществен запас.

Как се ражда черен лебед

Когато преди десетина дни организацията на ГЕРБ в Хасково популяризира декларация, с която разгласи, че снема политическото си доверие от кмета Беливанов - поради " липса на разговор и бистрота при взимане на решения и цялостна изолираност на заместник–кметовете и специалистите ", надали някой в партията е очаквал, че от това ще произтече голям скандал на национално ниво, чийто основен воин стана депутатът Делян Добрев, някогашен министър на стопанската система и енергетиката в първото държавно управление на ГЕРБ. Той е и регионален координатор на партията за Хасково.

От изнесената в медиите вътрешнопартийна кавга беше естествено да се възползва опозиционната Българска социалистическа партия, чиито представители обрисуваха модела ГЕРБ като роднински и другарски назначения в администрацията, които са обезпечил поток на публични поръчки в същата посока. Основен прицел на офанзивите и за кадруването, и за публичните поръчки беше Делян Добрев, който разгласи, че си подава оставката. Последва мобилизирана на всички нива поддръжка за него - от структурите на ГЕРБ до КРИБ и Българската петролна и газова асоциация, а в сряда с две гласувания парламентарната група на ГЕРБ не одобри оставката му и той остана народен представител.

С това обаче ГЕРБ мъчно ще реализиран желанието си абсурдът да се разгласи за завършен. Не единствено тъй като казусът с ръководството на Хасково остава неуреден, само че и тъй като в разгърнатата в продължение на няколко дни отбранителна тактичност от партията не дадоха смислени причини по изнесените обстоятелства, а по традиция упрекваха Българска социалистическа партия в нарочна акция против техния народен представител.

Самият Делян Добрев също даде неубедителни пояснения и за назначенията на негови родственици и близки, и за какво компании, свързани с тях, печелят общински поръчки - освен в Хасково, само че и в региона.

Трус в модела

Трусът в Хасково сред Беливанов и ГЕРБ се оказа толкоз мощен, че даде мотив на Георги Пеев, един от общинските съветници от обединението на някогашния кмет " Коалиция за Хасково ", да каже пред телевизия Би Ай Ти: " Беливанов беше определен с полиция и с полиция ще го изкарат от общината ", препращайки точно към ролята на жандармерията в предизборната акция.

Засега Беливанов е решил да остане като самостоятелен кмет, само че около абсурда, който може и да не затихне скоро, станаха ясни няколко неща. Едното е, че моделът " Георги Иванов " не си е отишъл от Хасково, а просто е сменен от модела " ГЕРБ ". При това доста доразвит от групировката на Борисов със семейно-приятелските назначения в общината, за част от които има подозрения за спор на ползи.

Пример за това са назначенията в хасковската община, които явно са от непосредствен на Делян Добрев кръг. Към момента на експлоадирането на абсурда неговата първа братовчедка Росица Гаргова управлява финансовата дирекция в общината. Съпругът й Даниел Гаргов е общински консултант от ГЕРБ и ръководител на комисията по бюджет в общинския съвет. Главен проектант на града е Деляна Панайотова, съученичка на Делян Добрев, чийто татко Антон Иванов е ръководител на групата общински съветници на ГЕРБ и на две комисии в хасковския общински съвет - стопанската и тази по териториално селищно устройство. Самият Антон Иванов има и строителна компания, която обаче се явява на търгове за публични поръчки в други градове от региона - Димитровград и Симеоновград. Секретарят на общината до май т.г. Биляна Димитрова и зам.-кметът Евгени Консулов са в кумски връзки с Добрев. (Майката на Консулов - Лидия Консулова, пък е общински консултант от ГЕРБ.) Впоследствие част от тях подадоха оставки.

Според Добрев те са потвърдени специалисти макар познанството си него. В дребен град като Хасково, твърди той, сходно преплитане е просто неизбежно. Бизнес обвързаности на някои от тези назначения обаче будят подозрения в честността при провеждането на публичните поръчки в общината. Даниел Гаргов да вземем за пример е миноритарен притежател в " Еко традекс груп " АД, една от главните компании, печелещи поръчки и в Хасково, и в региона. В нея вземат участие още Тенчо Лилянов и Величко Минев, който Добрев назова червен военачалник в отговор на офанзивата против него от представители на Българска социалистическа партия.

Фирмата печели поръчки в строителството и взе участие в санирането на блоковете в града. Освен това Гаргов е съучастник с двамата в редица други компании. На една от тях - " Форуком фонд парцели " АДСИЦ, Делян Добрев е бил изпълнителен шеф преди да влезе в политиката. В същата компания е била и братовчедка му Росица Гаргова.

Кое е запалило искрата

Хора от строителния отрасъл в града настояват, че точно по тази линия е имало напрежение сред кмета Беливанов и Делян Добрев. Първият по-сериозен спор се появил около рекултивацията на остарялото бунище край с. Гарваново предишното лято. Поръчката е извоювана от " Еко традекс груп " посредством непосредствено договаряне, като цената й е към 3 млн. лева Оператор на новото бунище пък е " Лендфил " АД, в която притежатели са Минев, Лилянов и Гаргов. Поради липса на финансиране обаче Беливанов упорствал договорът да се приключи.

Бившият към този момент зам.-кмет Консулов, който е отговарял за процедурите по публичните поръчки в общината, отхвърля Минев и Лилянов да са се възползвали по някакъв метод от позицията на Гаргов и брачната половинка му в общината. " При предходния кмет Георги Иванов компания с присъединяване на Гаргов е спечелила най-голямата поръчка в общината за построяването на депото за боклуци на стойност 27 млн. лева Фирми с присъединяване му правиха сметосъбирането в града през последните пет години на стойност 15 млн. лева ", съобщи пред " Капитал " Консулов. Той уточни, че малко след локалните избори договорът за сметопочистването е изминал и поръчката е извоювана от друга компания. Консулов пресметна, че за две години за доставки и строителство в общината са се подписали 200 контракта за към 115 млн. лева Фирми с присъединяване на Гаргов имат 5 контракта за строително-ремонтни действия за към 6 млн. лева " За четири от тях ръководител на комисията е зам.-кметът Велин Балкански (назначение на Беливанов). Само при една аз съм ръководител ", разясни Консулов. Той дава и още един образец в поддръжка на това, че двамата предприемачи не се употребяват с протекциите на ГЕРБ, защото синът на Величко Минев - Иван, е общински консултант от обединяването на някогашния кмет " Коалиция за Хасково ", което е в съпротива.

Хора от строителния отрасъл в Хасково удостоверяват, че за разлика от времето на Иванов извоюваните от Минев и Лилянов поръчки в строителството са сензитивно по-малко, само че компаниите на двамата не престават да печелят по-апетитните от тях. Според тях в този момент те печелят и по друга скица - посредством свързани или близки до тях компании, главно от Смолян и Горна Оряховица, където Минев и Лилянов също печелят много поръчки.

От предоставените до момента поръчки за саниране на 75 блока в Хасково да вземем за пример " Еко традекс груп " е спечелила два блока и един в консорциум на обща стойност малко над 4 млн. лева Има обаче още шест консорциума, за които се твърди, че са близки до Лилянов и Минев. Свързана с тях компания печели и поръчката за асфалтирането на улици в Хасково на стойност малко над 1 млн. лева Интересен подробност е, че заповедта за резултатите от състезанието е подписана от зам.-кмета Консулов в деня, в който той подава молбата си за овакантяване. Други свързани компании печелят поръчки за ремонт на детски градини. Общата стойност на поръчките на тези компании единствено от санирането е 5.5 млн. лева

Според Добрев той няма по какъв начин да каже на компаниите, които имат косвена връзка с него, да не вземат участие в процеса, още повече че те са спечелили поръчките с препоръчани най-ниски цени. Проблемът обаче е, че даже регионалният координатор на ГЕРБ в Хасково да е прав, надали и доброжелателите биха повярвали, че нищо в града не се случва с негово присъединяване. А това, което се случва, не наподобява добре.

Късото съединяване с назначенията

И кметът, и от ГЕРБ - Хасково признават, че късото съединяване в връзките сред Беливанов и Добрев по-скоро е пристигнало от провалените състезания за шефове на дирекции в общината, които две години не се организират. Първият по-сериозен скандал сред двамата е бил през май, когато Беливанов е уволнил секретаря на общината и кума на Добрев - Биляна Димитрова. От кметството настояват, че още тогава Добрев е желал ГЕРБ да отдръпна политическото си доверие от кмета, само че нещата са се разминали. След това обаче има назначен конкурс, който е анулиран, тъй като се оказва, че в деловодството са импортирани две заповеди - една от името на кмета и друга от упълномощения от него зам.-кмет Консулов. Вторият конкурс също се проваля - той е анулиран от кмета поради тъжби на участници, както и поради пропуск в личната му заповед, с която насрочва състезанията. Този пропуск надали е инцидентен поради натиска за назначения.

В патова обстановка

Като резултат от абсурда локалната власт в Хасково остава в патова обстановка. ГЕРБ изиска отдръпването на Беливанов, само че той съобщи, че ще остане на поста даже да бъде изключен от партията. ГЕРБ няма механизми да го в профил, само че общинските съветници на партията могат да неодобряват кмета посредством болшинството си в общинския съвет. Не е изключено и офанзивите против Беливанов да продължат в компроматния жанр, с който започнаха. Кметът беше умишлен от ГЕРБ, че е бил на първокласна екскурзия в Монако и беше пуснато клипче по какъв начин се снима до автомобил марка Бентли, което Беливанов разгласи за операция.

Оставането на Добрев в Народното събрание и запазването на поста регионален координатор е явен знак, че натискът за оставката на Беливанов ще продължи. Подобно държание обаче може да изиграе на ГЕРБ неприятна смешка, тъй като в очите на хората от Хасково моделът на ръководство на общината е мощно злепоставен.

Продължаването на абсурда ще даде още мотиви на Българска социалистическа партия да нападна ГЕРБ. Социалистите, които имат единствено двама общински съветници в хасковския общински съвет, сполучливо се включиха във вътрешнопартийната свада и надали ще пропуснат шанса си още веднъж да се възползват, в случай че партията на Борисов им даде още веднъж мотив. Още повече че постоянните локални избори са единствено след две години. А за Хасково те може и да са предварителни.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
" Еко традекс груп " и другари

За да не бъдат упрекнати в спор на ползи поради позициите на първата братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова и брачният партньор й Даниел Гаргов в локалната власт, предприемачите Величко Минев и Тенчо Лилянов употребяват кръг от компании, с цел да печелят публични поръчки в строителството в Хасково. На пръв взор тези сдружения нямат забележима връзка със собственците на " Екотрадекс груп " АД - Минев посредством брачната половинка си Тодорка, Лилянов и Гаргов, и даже се явяват съперници с тях в търговете за публични поръчки. А при някои от състезанията дори печелят против " Еко традекс груп ". При при по-задълбочен взор обаче връзките стават явни и дават съображение да се приказва за скица от близки или подставени компании, посредством която Минев, Лилянов и семейство Гаргови усвояват средства от общината.

Схемата

Хора от строителния отрасъл в Хасково споделят, че масираното нахлуване на компании от Велико Търново, Горна Оряховица и Смолян освен в Хасково, само че и в останалите градове от региона - Димитровград, Харманли и Свиленград, е почнало от началото на тази година. Това са двата района, където Минев и Лилянов също печелят публични поръчки за милиони. Основно тези компании вземат участие в санирането, само че печелят и поръчки за ремонт на улици и детски градини в Хасково. С една част от тези компании двамата хасковски предприемачи са взели участие в консорциуми и са изпълнявали публични поръчки в други райони. С друга част от тях Минев и Лилянов нямат забележима връзка, само че пък за присъединяване в търговете в Хасково, консорциумите, с които вземат участие тези сдружения, са регистрирани на адреса на компанията " Еко традекс груп " в Хасково - ул. " Добруджа " 10. Освен това по време на търговете за публични поръчки те се съставляват от хора, които са директно свързани с Минев, Лилянов и Гаргов.

Като съучастник на съучастник

Най-директна е връзката на Минев и Лилянов с компанията " БКС -Горна Оряховица ". Единият от притежателите на сдружението Георги Георгиев е съучастник с хасковските предприемачи във компанията в разпродажба " Ол роуд груп " ООД. Освен, че взе участие в санирането, " БКС-Горна Оряховица " ще асфалтира и улиците в Хасково за един милион лв.. Подаръкът им беше изработен в последния работен ден на зам.-кмета Евгени Консулов, преди да си подаде оставката. Любопитно е, че на второ място в търга е класирана компания на Величко Минев.

Другата тясно обвързвана компания с Лилянов и Минев е " Реко- инженериг " ЕООД. Заедно с " Еко традекс груп " тя завоюва поръчката за санирането на един блок в Хасково за малко над 1 милн.лв. Фирмата санира и още един блок за 700 000 лева в консорциум с друга компания посредством " ЕЕ Инженеринг ". Дружеството е спечелило и поръчка за ремонт на детска градина за малко под 2 000 000 лева

Още един консорциум, който взе участие в санирането - " Е Ефективност С ", се свързва непосредствено с Минев и Лилянов. С една от компаниите в него " Красин " ООД хасковските предприемачи асфалтират улици в Смолян. Освен че консорциумът е регистриран на адреса на " Еко традекс груп " в Хасково, негов ръководещ е Христо Христов, който е и шеф на компании на Минев и Лилянов.

И представляващият е.

При търговете за публични поръчки и при приемането на обектите част от тези компании се съставляват от хора, които съставляват и " Еко традекс груп ". Така да вземем за пример Калин Манолов е представлявал " БКС-Горна Оряховица " при приемането на санирания от сдружението блок в Хасково пред приемателната комисия на РДНСК, за което е показал нотариално заверено пълномощие. Същото лице е било упълномощено да съставлява и консорциума " ЕЕ Инженеринг ". Манолов е представлявал и " Еко традекс груп " като нотариално завереното пълномощие е било издадено от Величко Минев.
Манолов съставлява " Еко традекс груп " при социална поръчка за ремонт на зеленчуковия пазар като останалите компании в консорциума " Пазари Строй " са " Реко-Инженеринг " и " СТ Клинър ". Последното сдружение има единствено един притежател, който няма забележима връзка с Минев и Лилянов, само че с сходно име са компаниите на двамата, които вземат участие в сметопочистването в редица обитаеми места. Интересно е, че консорциумът няма регистрация по БУЛСТАТ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР